Στρεβλώσεις, δεσμεύσεις και διλήμματα


Του Γιώργου Αναλυτή
Εάν κάποιος ξένος παρακολουθήσει για λίγες μέρες τις περίφημες ενημερωτικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης και ραδιοφώνου, συμπεριλαμβανομένων και των δελτίων ειδήσεων, θα καταλάβει γιατί αυτή η χώρα είναι εδώ που είναι, στο μέσο του πουθενά.
Ατελείωτη φιλολογία, παραφιλολογία, αναρίθμητοι  παντογνώστες, «ειδικοί» που τη μία ημέρα μιλούν με σπουδή καθηγητή για το life style και την επόμενη μέρα μιλούν, με το ίδιο «ειδικό βάρος» για  την πτώση του Mirage.
Εκδότες και στελέχη εφημερίδων και περιοδικών, διευθυντές ραδιοφώνου, παρελαύνουν κάθε μέρα από τα ΜΜΕ για να μας πουν το απόλυτο τίποτα.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα έχουμε «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια τον Αύγουστο, ενώ είναι γνωστό ότι η χώρα θα συνεχίσει να επιτηρείται στενά τα επόμενα χρόνια (ίσως και δεκαετίες) με μοχλό τις παρεμβάσεις στο χρέος, που θα συνδέσουν μια νέα« γενιά» υποχρεώσεων, αυστηρότερων από τα άλλα κράτη που βρέθηκαν σε «μνημόνια».

Δηλαδή, από τις 21 Αυγούστου (αν, τελικά, τότε τελειώσει το Μνημόνιο και δεν υπάρξει παράταση), η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει μια νέα «συμφωνία», η οποία είναι δεδομένο ότι θα είναι ασφυκτική. Το μόνο που μένει να φανεί είναι πόσο «σφικτή» θα είναι αυτή η «θηλιά» και για πόσο χρονικό διάστημα  θα διαρκέσει.
Η χώρα θα επιτηρείται για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που θα πρέπει να διατηρεί έως και το 2022 (θα είναι ελαφρά μόνο χαμηλότερα στη συνέχεια). Και τούτο όταν οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες της «ενισχυμένης εποπτείας» που ισχύει για τα υπόλοιπα πρώην «PIGS» προβλέπουν πολύ πιο «χαλαρούς» όρους και δημοσιονομικούς στόχους.
Θα επιτηρείται και για σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (που θα συνδέονται με τα μέτρα για το χρέος) και θα περιλαμβάνουν στόχους εσόδων ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των παρεμβάσεων στο Κτηματολόγιο, στο Δημόσιο, στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και –βεβαίως– στο τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον να σημειώσουμε ότι θα έχουμε επιτήρηση μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους. (όπως είχε δηλώσει δημόσια ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, )
«Τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ» .
Η υποσχεολογία και τα ψέματα, χτυπούν κόκκινο και για την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για «Δεσμεύσεις» και «Αλλαγές» , σημειώνοντας ακόμη πως «είναι ντροπή να φτιάχνεται στις Βρυξέλλες και το σχέδιο για την επόμενη μέρα».



Τα σχέδια (νόμου) και τα κείμενα της συμφωνίας φτιάχνονται και έρχονται από τις Βρυξέλλες από το 2010. Έτσι έγινε και το 2015 με την ψήφιση του Ν4336/2015 ΦΕΚ 94 , το οποίο ψηφίσατε κύριε Μητσοτάκη.  Σε αυτόν τον νόμο λοιπόν, λέει ξεκάθαρα ότι «Για την επιτυχία απαιτείται ο ενστερνισμός του προγράμματος μεταρρυθμίσεων από τις ελληνικές αρχές. Επομένως, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει οποιαδήποτε μέτρα ενδέχεται να κριθούν κατάλληλα για το σκοπό αυτόν, καθώς οι περιστάσεις μεταβάλλονται. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για όλες τις ενέργειες που αφορούν την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου Συνεννόησης, πριν από την οριστικοποίηση και τη νομική έγκρισή τους. ‘’    (Ν.4336/2015 ΦΕΚ 94 παρ. Γ σελ 1014)  – Τον συγκεκριμένο νόμο τον ψήφισαν 222 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ ..)
Τυχοδιωκτισμός, ψεύδος και πόλωση.
Δεν υπάρχουν πολλές έννοιες στο δημόσιο λόγο ή στις ιδιωτικές συζητήσεις που να έχουν «κακοποιηθεί» τόσο πολύ, όσο το χρέος και η ανάπτυξη. Υποτιμούν κάτι που το θεωρούν ψεύτικο ή μη ουσιαστικό, για την ικανοποίηση του κόμματός τους και κατ΄ επέκταση του συστήματος που υπηρετούν.  Είτε με δόλο , είτε εν αγνοία τους, παραπληροφορούν και απογοητεύουν τους πολίτες.
Αν και πρόκειται για πολυδιαφημιζόμενα πρόσωπα ( από αυτά που αναπτύσουν συνεχώς νέες καμπάνιες σε όλα τα media ), οι δηλώσεις των εταίρων και των αξιωματούχων της Ε.Ε., τους διαψεύδει.
Πριν μερικά χρόνια, η προπαγανδιστική επιχειρηματολογία των πολιτικών και τα φερέφωνα του κομματικού κατεστημένου έβρισκαν πρόσφορο έδαφος στον μέσο πολίτη (ψηφοφόρο), ο οποίος με την άγνοιά του και την ελλιπή πληροφόρηση αναφορικά με την πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας, δεν είχε καταλάβει ότι το σκάφος της οικονομίας έπεφτε στα βράχια.  Σήμερα, απλά κατηγορούν ως λαϊκιστές, όσους τολμούν να μιλήσουν για Εθνικό νόμισμα, διαγραφή χρέους  και πατρίδα. 
Κι ενώ έχουν ψηφίσει όλοι μαζί το 3ο μνημόνιο και αποδέχονται τους «θεσμούς» και τα μέτρα, οι διαφωνίες τους είναι περιορίζονται σε θέματα όπως :
*Το μέγεθος και αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα
*Αν φταίει η τρόικα (που έγινε ‘’ΘΕΣΜΟΙ’’
*Αν χρειαζόμαστε βούρδουλα και επιτήρηση επειδή η Ε.Ε. δεν άσκησε πιέσεις όταν έπρεπε
*Η έλλειψη επενδύσεων και μειωμένης ανταγωνιστικότητας ( η μόνη προοπτική είναι η ανάπτυξη,  μας λένε ).
Είναι προφανές ότι αν η όποια ανάπτυξη δεν μετουσιωθεί σε μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα και αν δεν υπάρξει μείωση της φορολογίας, δεν θα αυξηθεί άμεσα η κατανάλωση, άρα δεν θα υπάρχει τζίρος στην αγορά.
Τα  διλλήματα που βάζουν, τείνουν να πάρουν τη μορφή του γίνεται πρώτα, το αυγό ή η κότα;;  Τι θα μειώσουμε πρώτα;; Τι θα περιοριστεί πρώτο;; Πολώνουν το κλίμα και διχάζουν τον λαό, χωρίς να του προτείνουν λύση, χωρίς να του πουν την αλήθεια. Ο τυχοδιωκτισμός και η πόλωση στο μεγαλείο τους!
Η ιστορία επαναλαμβάνεται, με τις Μεγάλες δυνάμεις που μας κρατούσαν χρεωμένους και επέβαλλαν τα δικά τους συμφέροντα, με ένα υπόδουλο πολιτικό προσωπικό.
Δυστυχώς, το μεγάλο κομμάτι των δημοσιογράφων συνεχίζει να «δουλεύει» για το πολιτικό σύστημα με το γνωστό – εντελώς στρεβλό- τρόπο, προκειμένου να πετύχει το σκοπό τους.
Διλήμματα, στρεβλώσεις και αντιφατικές, όσο και διφορούμενες, προτάσεις.  (Δεν γίνεται να καταγγέλλεις τα μέτρα, ενώ τα έχεις ψηφίσει. )
Όπως έλεγε και η γιαγιά μου:
Όταν ένας παπάς υπηρετεί δύο Θεούς, τότε κοροϊδεύει τον έναν!
Ο Γιώργος Αναλυτής είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Ε.ΠΑ.Μ.
Στρεβλώσεις, δεσμεύσεις και διλήμματα Στρεβλώσεις, δεσμεύσεις και διλήμματα Reviewed by Unknown on Τρίτη, Μαΐου 22, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.