Άρθρο 120

του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

Η σύγκρουση την οποία μόνο αιθεροβάμονες φαντάζονταν ότι θα μπορούσε να αποτραπεί βρίσκεται μπροστά μας. Ύστερα από το δυναμικό ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης με την «απόλυση» της τρόικα και μια δέσμη εξαγγελιών που, εάν εφαρμοστούν, θα σημάνουν το ξήλωμα του Μνημονίου, ήρθε η απολύτως προβλέψιμη απάντηση του ευρωσυστήματος.

Το βαρύτερο όπλο που επιστρατεύθηκε, μέχρι στιγμής, εναντίον της Ελλάδας ήταν η απειλή στραγγαλισμού των ελληνικών τραπεζών από τον Μάριο Ντράγκι. Μια ξεκάθαρα μονομερής ενέργεια, πριν καλά- καλά ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, με προφανή στόχο τον εκβιασμό της Ελλάδας ενόψει των τριών κρίσιμων κάβων που έχουμε μπροστά μας: των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του έκτακτου Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου και της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 12 Φεβρουαρίου. Ακολούθησε η ιταμή παρέμβαση Ντάισελμπλουμ να φέρει ακόμη πιο κοντά, στις 16 αντί για τις 28 Φεβρουαρίου, το τελεσίγραφο για την «παράταση του προγράμματος», δηλαδή του Μνημονίου, υπό την απειλή της άμεσης διακοπής της χρηματοδότησης.

Τα διδάγματα από τις περιπέτειες των τελευταίων ημερών είναι προφανή. Η συμφιλιωτική ...
γλώσσα και τα σήματα υποχωρητικότητας που εξέπεμψαν ορισμένα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης στο εξωτερικό για το ζήτημα του χρέους, τις ιδιωτικοποιήσεις και την αποδοχή μεγάλου μέρους των λεγόμενων «μεταρρυθμίσεων» δεν απέφεραν τίποτα το ουσιαστικό, πέρα από κάποιες διπλωματικές αβρότητες της Γαλλίας και της Ιταλίας. Η αυταπάτη για τον «καλό» Ντράγκι που θα πάρει κάποιες αποστάσεις από την «κακή» Μέρκελ αποδείχθηκε αντικατοπτρισμός της ερήμου.  Οι κυβερνήσεις της υπαρκτής Ε.Ε. είτε λειτουργούν ως μπράβοι της Μέρκελ εναντίον της Ελλάδας, είτε καταπίνουν φοβισμένες τις αντιρρήσεις τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την ξεκάθαρη τοποθέτηση του πρεσβευτή τους στην Αθήνα, στάθηκαν την κρίσιμη στιγμή στο πλευρό του Βερολίνου, ενισχύοντας την πίεση στην Ελλάδα.

Απέναντι στον οικονομικό και πολιτικό πόλεμο που της έχει κηρυχθεί από υπέρτερες δυνάμεις, η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει με ασύμμετρες τακτικές και μη συμβατικά όπλα. Η πρώτη απάντηση, βέβαια, θα είναι οι προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, τις οποίες θα ακούσει με εξαιρετική προσοχή όχι μόνο ο ελληνικός λαός, αλλά όλος ο κόσμος. Ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός θα στείλει σαφή μηνύματα ανυποχώρητης στάσης στους δανειστές-εκβιαστές, χαλυβδώνοντας την τεράστια, αυτή τη στιγμή, λαϊκή υποστήριξη σε μια γραμμή αντίστασης και ανυπακοής απέναντι στη Μέρκελ, κάτι που μαρτυρούν οι πρώτες, εν πολλοίς αυθόρμητες, λαϊκές κινητοποιήσεις, αλλά και οι δημοσκοπήσεις κατεστημένων μίντια.

Όσο για τον «ασύμμετρο πόλεμο», η κυβέρνηση διαθέτει μεγάλη γκάμα όπλων, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει με σχεδιασμό και ευελιξία προτού προσφύγει στο έσχατο από αυτά, την αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης με ευθύνη όχι δική της, αλλά της Γερμανίας. Στις μονομερείς ενέργειες Ντράγκι και Βερολίνου μπορεί να απαντήσει απειλώντας προσωρινό μορατόριουμ πληρωμής τοκοχρεωλυσίων στην ΕΚΤ- κάπου 7,7 δις μόνο τον Ιούλιο και Αύγουστο- εν αναμονή λύσης για το χρέος. Παράλληλα, μπορεί να εξασφαλίσει διμερή δάνεια για την αντιμετώπιση των άμεσων δημοσιονομικών προβλημάτων με εκτός ευρωζώνης χώρες και να πλήξει τους εκβιαστές της εκεί που πονάνε, με επωφελείς για την Ελλάδα ενεργειακές και επενδυτικές συμφωνίες με Ρωσία, Κίνα κ.α.

Η στρατηγική επιτυχία που υπερκαλύπτει προς το παρόν αντιφάσεις, ταλαντεύσεις, υποχωρήσεις και παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο συνδυασμός του αριστερού με το αντιμνημονικό. Το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης είναι ότι ένας ολόκληρος κόσμος, μεταξύ των οποίων πολλοί που δεν πιστεύουν σ’ αυτήν, είναι έτοιμοι να στηρίξουν ένα μεγάλο μέτωπο ρήξης με τη Μέρκελ και τους συμμάχους της.

Ένας λαός μπορεί να στερηθεί τα πάντα χωρίς να εκμηδενιστεί, αλλά όχι και την αξιοπρέπειά του. Στα μάτια του ελληνικού λαού, τα αστικά κόμματα ενσαρκώνουν αυτή τη στιγμή τις δυνάμεις της εθελοδουλίας και του σύγχρονου μαυραγοριτισμού, ενώ η Αριστερά στο σύνολό της αντιπροσωπεύει την περηφάνια του «έθνους των εργαζομένων». Δεν μπορεί να προδώσει αυτή την κατάχτησή της χωρίς να εκμηδενιστεί πολιτικά και η ίδια. Έχει κρίσιμη σημασία όλες οι αριστερές δυνάμεις, με την αυτονομία και τις διαφορές τους, να στηρίξουν τη δυναμική είσοδο του λαϊκού παράγοντα, με πανελλαδικά συλλαλητήρια, αυτή τη φορά όχι των Αγανακτισμένων, αλλά των Αποφασισμένων, που θα δώσουν για πρώτη φορά ουσιαστικό νόημα στο ακροτελεύτιο άρθρο 120: Απέναντι στην απειλή κατάλυσης της Ελληνικής Δημοκρατίας από τα οικονομικά πάντσερ, «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων».


Άρθρο 120 Άρθρο 120 Reviewed by Διαχειριστής on Σάββατο, Φεβρουαρίου 07, 2015 Rating: 5

4 σχόλια:

  1. 1ον: Οι αναλύσεις καφενείου για την έννοια του άρθρου 120Σ πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν. Αφήστε τους νομικούς να ξέρουν καλύτερα την ουσία του, η οποία είναι βαθύτερη και πιο σημαντική για να εξαντλείται στα γνωστά τσιτάτα "πάρτε τα όπλα και φάτε τους" από τον κάθε άσχετο.
    2ον: Όσο η Ελλάδα συντηρεί τις εμμονές και τους διαχωρισμούς γύρω από τα δήθεν αστικά και αριστερά κόμματα, δεν έχει μέλλον. Οι εμμονές και οι μονοσήμαντες προσεγγίσεις επίσης για δραχμή ή ευρώ, επίσης δεν έχουν μέλλον. Όσοι νομίζουν ότι με τις εκλογές νίκησε η αριστερά, καταποντίστηκε η δεξιά και άλλες τέτοιες ανοησίες, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Ο λαός πεινάει, δυστυχεί, βουλιάζει. Αυτές οι καταστάσεις δεν έχουν ιδεολογικό στίγμα και αφετηρία και όποιος τις κατηγοριοποιεί μάλλον είναι επικίνδυνος.
    3ον: Η πολιτική της γαλαρίας είναι γνωστό φαινόμενο στον Ελληνικό Κοινοβουλευτισμό. Προσφάτως εκπροσωπείται (κυρίως) από το ΚΚΕ. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν αν αυτό το "ΌΧΙ σε όλα και σε όλους" διαφέρει από τη στάση του Σόιμπλε, της Μέρκελ και των λοιπών "εταίρων" μας.
    4ον: Προς διαχειριστές του blog: Για πολλοστή φορά, δεν προσδοκώ να δημοσιεύσετε το σχόλιό μου. Θα ήταν όμως χρήσιμο να γνωρίζει ο αναγνώστης ότι στο blog δημοσιεύεται μόνον ό,τι μας χαιδεύει τα αυτιά, για να μην μπαίνουμε στον κόπο να σχολιάζουμε αντίθετες απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουάου που θα 'λεγε και ο Μπαρουφάκης!

      Αγαπητέ φίλε, όπως βλέπεις δημοσιεύουμε όλα τα σχόλια. Μόνα τα υβριστικά αποκλείονται, γι' αυτό υπάρχει και η χρονοκαθυστέρηση για τον επιβεβλημένο έλεγχο. Άρα δεν κατανοούμε το "για πολλοστή φορά". Δεν μας λες λοιπόν πότε άλλοτε δεν δημοσιεύτηκε εδώ σχόλιό σου;

      Απ' ό,τι φαίνεται όμως εξ ιδίων κρίνεις τα αλλότρια, αφού σχολιάζεις χωρίς καν να σκέπτεσαι. Μας κατηγορείς -ως παντογνώστης- για αναλύσεις καφενείου, όμως πέρα της γενικότητας δεν αναφέρεσαι που η ανάλυση του Παπακωνσταντίνου είναι λάθος.

      Φίλε, η απολυτότητα και συνολικά το ύφος σου δείχνει ποιος είναι ο επικίνδυνος. Αντί να μας κουνάς το δάκτυλο, υπάρχουν καλύτερα "σαλέ" για να εκφράσεις το λειτουργικό αναλφαβητισμό σου. Π.χ. protagon.gr, lifo.gr κτλ κτλ......

      Διαγραφή
    2. Δεν επιθυμώ να έρθω σε αντιπαράθεση αλλά μόνον προς αποκατάσταση της (δικής μου τουλάχιστον) αλήθειας, στο προηγούμενο αναρτηθέν σχόλιό μου, προσθέτω την αυτονόητη έκφραση "Άποψή μου είναι ...". Ατυχώς μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η πλατφόρμα σας ενδείκνυται για παράθεση διαφορετικών απόψεων επάνω στις απόψεις άλλων. Τα σχόλιά μου λοιπόν αφορούν σε γενικευμένες στάσεις και θεωρίες που εκφράζονται – όχι μόνον αλλά και - από τον κ. Παπακωνσταντίνου, του οποίου κατά τα λοιπά εκτιμώ βαθύτατα το πρόσωπο και τη διαδρομή. Εδώ λοιπόν αγαπητέ συνομιλητή, εμφανίζεσαι εσύ ως αυτόκλητος συνήγορος "ΜΑΣ κατηγορείς, ΜΑΣ κουνάς το δάχτυλο", και κλείνεις με την άκρως προσβλητική έκφραση περί λειτουργικού αναλφαβητισμού, (υποθέτω) καυχώμενος ότι μου βούλωσες το στόμα. Δυστυχώς (και το "δυστυχώς" δεν είναι ειρωνικό) επιβεβαίωσες πανηγυρικά τα γραφόμενά μου, η δε αναφορά σε συγκεκριμένα (ονομαστικά!!!!) blogs δεν τιμά ιδιαίτερα τη δική σου πλατφόρμα.
      Κλείνοντας, θα μου επιτρέψεις (εμένα, τον λειτουργικώς αναλφάβητο) να σου δώσω μια ταπεινή συμβουλή: Η διαχείριση ενός blog (ανεξαρτήτως θεματολογίας η ιδεολογικού προσανατολισμού) είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, ειδικά στις μέρες μας που οι πολιτικοί και κοινωνικοί θεσμοί χαρακτηρίζονται από έλλειμμα δημοκρατίας. Όταν αντιλαμβάνεσαι τη διαφορετική άποψη ως μομφή (και μάλιστα επί προσωπικού) τότε υπάρχει πρόβλημα. Η κουλτούρα του (δημοκρατικού) διαλόγου επιβάλλει να αντιμετωπίζουμε (ίσως και να προσφωνούμε) ο ένας τον άλλο ως συνομιλητή, εγγενή χαρακτηριστικό του οποίου είναι ο σεβασμός στην άποψη του άλλου. Στόχος μου λοιπόν είναι να έχω απέναντί μου συνομιλητές, όχι συντρόφους και φίλους (όπως με αποκαλείς) να μου χαιδεύουν τα αυτιά. Γιατί όπως ήδη θα ξέρεις τη ρήση γνωστού ανδρός, η απουσία κριτικής γεννά το φασισμό.
      Για τα πρακτικά, επιμένω στα εξής: α) Το Σύνταγμα γενικώς το έχουν καταντήσει κουρελόχαρτο, ας προστατέψουμε τουλάχιστον το 120Σ από τους αδαείς. β) Επιμένω ότι έχω υποβάλει ξανά σχόλιο (όχι απαραίτητα με την ίδια ταυτότητα) και δεν δημοσιεύτηκε, αλλά πλέον δεν έχει σημασία.
      Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
      Με εκτίμηση

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστούμε κατ' αρχή για τις συμβουλές. Ωστόσο καμία διαφορετική άποψη δεν αναπτύχθηκε με το πρώτο σχόλιό σου, μόνο αφορισμοί. Ξαναδιάβασέ το κι αν το θεωρείς κατάθεση άποψης, πέρα από το ύφος παντογνώστη, τότε έχουμε εντελώς διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα.

      Ούτε όμως και στο δεύτερο σχόλιο αιτιολογείς που ο Παπακωνσταντίνου -ο οποίος, παρεμπιπτόντως, δεν έχει καμία ιδεολογικοπολιτική σχέση μαζί μας- στο άρθρο του παραχαράσσει το νόημα του 120Σ.

      Επίσης, προκαταλαμβάνεις τη μη δημοσιοποίηση του σχολίου σου, γράφοντας υποτιμητικά ότι δημοσιεύουμε μόνο "ό,τι χαϊδεύει τα αυτιά". Το σχόλιό σου είναι επάνω, σε δημόσια θέα και στη κρίση του καθένα.

      Ουδέποτε υπήρξε λογοκρισία σε αυτό το blog. Εάν όντως είχες σχολιάσει ξανά εδώ και δεν δημοσιεύτηκε, μάλλον θα περιλάμβανε υβριστικούς χαρακτηρισμούς, διότι κανένας άλλος φραγμός δεν υπάρχει πέραν αυτού.

      Διαγραφή

Από το Blogger.