Βαρυσήμαντη δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη



Σχόλιο: Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μίκης, ο αγώνας για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να γίνει πρώτα απ' όλα μαζικός. Για να γίνει αυτό χρειάζεται συστηματική δουλειά απ' όλους στις γειτονιές, τα χωριά και τις πόλεις, σε όλους τους χώρους εργασίας. Εκεί δηλαδή που ζει και αναπνέει η ίδια η κοινωνία. Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να παριστάνει τον σωτήρα ή "μπροστάρη" χωρίς να πασχίζει για την ενδυνάμωση, την αφύπνιση και την οργάνωση του λαού, δεν μπορεί να είναι φίλος του, γιατί από πίσω από αυτό κρύβεται η ιδέα ότι οι συμπολίτες του δεν έχουν ελπίδα χωρίς χειραγώγηση. Ακτιβισμοί και περιθωριακές ενέργειες για την αυτοπροβολή κάποιων στις πλάτες του Κινήματος, που στη πράξη λειτουργούν σε βάρος του, δεν έχουν θέση απ' εδώ κι εμπρός και πρέπει να στηλιτεύονται ως πράξεις προδοσίας ανεξαρτήτως προθέσεων.


Βαρυσήμαντη δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη Βαρυσήμαντη δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη Reviewed by Διαχειριστής on Παρασκευή, Αυγούστου 02, 2013 Rating: 5

3 σχόλια:

  1. Ο πλοίαρχος δεν χειραγωγεί τους επιβάτες όταν δεν τους επιτρέπει να πιλοτάρουν το πλοίο, το κάνει για να τους μεταφέρει σώους κι όχι επειδή το παίζει σωτήρας.

    Μήπως οι θεωρητικές μας θέσεις μας εμποδίζουν να αλλάξουμε;
    Μήπως μερικοί εκμεταλλευτές του λαού έχουν επενδύσει σ' αυτές τις θεωρίες;

    Ηλίας Α. Λυμπέρης





    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κ. Λυμπέρη, αυτό ακριβώς υπονοεί με τις δηλώσεις του ο Μίκης και τονίζουμε επίσης κι εμείς. Χειραγωγοί της λαϊκής βούλησης δεν είναι αυτοί που πραγματικά δουλεύουν μέσα στον κόσμο προσπαθώντας να τον ενημερώσουν, να τον πείσουν και να τον οδηγήσουν τελικά σε μια νικηφόρα πορεία. Χειραγωγοί δεν είναι οι πραγματικοί καπετάνιοι.

      Χειραγωγοί και εκμεταλλευτές είναι αυτοί που λειτουργούν για πάρτη τους και στο όνομα μόνο του λαού, προσπαθούν να τον παρασύρουν εκεί που αυτοί θέλουν, μακριά από τις βουλήσεις και τα συμφέροντά του. Χειραγωγοί είναι κι αυτοί οι δήθεν επαναστάτες, που για μια στιγμή δημοσιότητας, και προβολής του δήθεν ηρωισμού τους, μπορούν, με γραφικότητες, να τινάξουν στον αέρα δράσεις που άλλοι αφιέρωσαν πολύ χρόνο και κόπο για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν.

      Διαγραφή
  2. Καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε και συμφωνώ για την αναφορά σας για τους παρτάκηδες ως χειραγωγούς και εκμεταλλευτές, και να προφυλασσόμαστε απ' αυτούς. Απλά ήθελα με το παράδειγμα του καπετάνιου να πω πιό καθαρά ότι μερικά πράγματα πρέπει να γίνονται από τα άτομα για όλους, όταν το άτομο από την γνώση του και την εμπειρία του το κρίνει σωστό αντί ως πόντιος πιλάτος να μην δρά ρίχνοντας την ευθύνη στον λαό, ότι ακόμα ο λαός δεν κατάλαβε ακόμη παραδείγματος χάριν. Όποιος έχει ασχοληθεί με έρευνα και όποιος μαθαίνει από την ζωή του ξέρει ότι άλλο η διανοητική κατανόηση η οποία κι αυτή μερικές φορές είναι χρήσιμη και άλλο η εμπειρία η οποία συνήθως διαλύει τις θεωρίες. Ο οποιοσδήποτε άνθρωπος όμως δεν έχει εμπειρία για όλα τα συγκεκριμένα ζητήματα.

    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.