Το Αμάρτημα μιας Νεαρής Συνταξιούχου




Της Ειρήνης Αντωνίου

«Ρένα μου, ΕΣΕΙΣ ρίξατε τα Ταμεία έξω, που φύγατε νωρίς!», μου φώναξε η κυρία Καίτη σ’ εκείνη τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που κάναμε πριν από 10 χρόνια – αν θυμάμαι καλά – έξω από το Κεντρικό της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Αιόλου, όταν είχε απειληθεί και τότε ο Λογαριασμός Επικούρησής μας. «Αχ, γιατί δεν ανοίγει η γη να με καταπιεί;» σκέφτηκα επιτόπου.  

Αυτό, που έφτασε στ’ αυτιά μου σαν καταπέλτης, με είχε κατακεραυνώσει. Χειρότερο κι από το «Μαζί τα φάγαμε», αφού η κυρία Καίτη – συνάδελφος συνταξιούχος και γειτόνισσα στα Πατήσια - με κατηγορούσε ευθέως ότι ΕΓΩ έφταιγα, που κινδύνευε το επικουρικό της βοήθημα μετά από 35 χρόνια ανελλιπών και υψηλών εισφορών της! Εκείνη, σε ΤΙ είχε φταίξει;

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Γεννήθηκα σ’ αυτόν εδώ τον τόπο και μεγάλωσα από γονείς του καθημερινού μόχθου. Χωρίς ιδιαίτερες ανέσεις, πέρασα το πρώτο τέταρτο της ζωής μου στα θρανία με καλά αποτελέσματα. Αφιέρωσα το δεύτερο τέταρτο της ζωής μου υπηρετώντας την Εθνική Τράπεζα και δημιουργώντας τρίτεκνη οικογένεια. 
Μετά από 20 χρόνια δουλειάς και λόγω 3 παιδιών, βγήκα πρόωρα στη σύνταξη. Η μονογονεϊκή πλέον οικογένειά μου με τρία ανήλικα – το τρίτο μόλις 4 ετών – με χρειαζόταν στο σπίτι. Η δε σύνταξη τότε – επί εποχής δραχμών – ήταν περίπου όσο κι ο μισθός. 

Παράλληλα, οι συντάξεις έπαιρναν μικρές μεν αυξήσεις, αλλά ΠΟΤΕ δεν μειώνoνταν. Το Ταμείο Συντάξεων της Εθνικής Τράπεζας παρείχε τις κύριες συντάξεις σταθερά από το 1867 (ιδρύθηκε 70 χρόνια πριν το ΙΚΑ), αλλά και ο Λογαριασμός Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) παρείχε τον μετεργασιακό μισθό στους αποχωρούντες από την υπηρεσία χωρίς κανένα πρόβλημα από το 1949, αφού όχι μόνο ήταν πάντα πλεονασματικός αλλά και από το 1995 έγινε εγγυημένων παροχών από την ίδια την Τράπεζα,  πράγμα που σήμαινε ότι η Τράπεζα είχε αναλάβει την υποχρέωση να καλύπτει τυχόν ελλείμματά του. 

Το σημαντικότερο, όμως, ήταν ότι και το Ταμείο Συντάξεων και ο ΛΕΠΕΤΕ τροφοδοτούνταν μόνο από τις εισφορές του εργοδότη (ΕΤΕ) και των εργαζομένων και λειτουργούσαν βάσει διμερών συμβάσεων, όπου το κράτος ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΜΕΙΞΗ. Η σιγουριά, λοιπόν, της - έστω μειωμένης - σύνταξης μαζί με τον διαθέσιμο χρόνο θα μου επέτρεπαν να μεγαλώσω τα παιδιά μου και, στη συνέχεια, να ζω αξιοπρεπώς χωρίς να επιβαρύνω κανένα.

 «ΕΣΕΙΣ ρίξατε τα Ταμεία έξω, που φύγατε νωρίς!» Η φωνή της κυρίας Καίτης, που με έκανε τότε να μείνω στήλη άλατος, αντηχεί ακόμα στ’ αυτιά μου. Αντηχεί η χροιά της αδικίας, που ένοιωθε. Επανέρχονται και οι τύψεις, που κατέφθασαν μετά τον καταπέλτη των λόγων της.
Εκτός του ότι συνειδητοποίησα πόσο εύκολα τσιμπάμε το τυράκι, που μας ρίχνει το «σύστημα», χωρίς να βλέπουμε την φάκα, εδώ και κάποιους μήνες που η Διοίκηση της Τράπεζας μας έκοψε «μαχαίρι» τον επικουρικό μας μεταμισθό, αποφάσισα να μάθω πόσο είχα συμβάλει κι εγώ στην καταστροφή με την πρόωρη συνταξιοδότησή μου. 

Ανακάλυψα, λοιπόν, ότι:

1)        Στην Εθνική Τράπεζα ιδρύθηκε επικουρικό Ταμείο το 1946, το οποίο μετατράπηκε σε αποταμιευτικό Λογαριασμό Περιουσίας το 1949 προκειμένου να διευκολυνθεί η ρευστότητα της Τράπεζας με τα αποθεματικά του, που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές του εργοδότη (9%) και των εργαζομένων (3,5%).
2)        Έχει δικό του κανονισμό λειτουργίας. Η Διαχειριστική Επιτροπή αποτελείται από 5 μέλη από τους συλλόγους εργαζομένων-συνταξιούχων και 3 από τη Διοίκηση της ΕΤΕ. Ωστόσο, η Διοίκηση της ΕΤΕ είναι ο αποκλειστικός διαχειριστής του ΛΕΠΕΤΕ, αφού τις αποφάσεις της ΔΕ πρέπει να εγκρίνει οπωσδήποτε το ΔΣ της ΕΤΕ.
3)         Κανένας νόμος μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να επηρεάσει τη  λειτουργία του ΛΕΠΕΤΕ  ή να μεταβάλει τις παροχές του,  καθώς τα πάντα σχετικά με τον ΛΕΠΕΤΕ αποτελούν υποχρεώσεις της ΕΤΕ και τελούν υπό την εγγύησή της.          
   
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο ΛΕΠΕΤΕ όχι μόνο κρατήθηκε αλώβητος σε όλες τις δοκιμασίες του παρελθόντος (Απόπειρα ένταξής του στο ΕΤΑΤ το 2008, όταν το Ταμείο Συντάξεων εντάχθηκε στο ΙΚΑ με το Ν.3655/2008. Νέες απόπειρες ένταξής του στο ΕΤΕΑΠ το 2012 και το 2015. Όλες απέτυχαν διότι είναι λογαριασμός περιουσίας κι όχι επικουρικό ταμείο), αλλά ήταν και πλεονασματικός επί 58 χρόνια!!   
    
Λοιπόν, ΤΙ μεσολάβησε κι «εξανεμίστηκαν» τα αποθεματικά του;   ΤΙ μείωσε τους πόρους του;   
1)        Οι αλλεπάλληλες εθελούσιες έξοδοι, που η ίδια η Τράπεζα αποφάσισε μονομερώς, προκάλεσαν αθρόες αποχωρήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της δημιουργώντας δυσβάσταχτο κόστος για τον ΛΕΠΕΤΕ, αλλά μεγάλα κέρδη για την Τράπεζα, που απαλλάχθηκε από την καταβολή υψηλών μισθών.           
2)        Υποχρεωμένη από τον Ν. 3371/2005 άρθ.69, αλλά και λόγω των υπέρογκων κερδών που αποκόμισε, η ΕΤΕ θα έπρεπε να είχε ήδη καλύψει όλα τα ελλείμματα που προέκυψαν λόγω των εθελούσιων αποχωρήσεων του προσωπικού της. Εντούτοις, το έχει αποφύγει επιμελώς. 
3)        Η καθιέρωση νέων μορφών απασχόλησης και η καταβολή αμοιβών με τη μορφή μπόνους είχαν ως  αποτέλεσμα η ΕΤΕ να απαλλάσσεται των ασφαλιστικών εισφορών και ο ΛΕΠΕΤΕ να στερείται νέων πόρων.
4)        Με τον Ν.3371/2005 οι προσληφθέντες από 1/1/2005 και μετά ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-Ε.Τ.Ε.Α.Μ. (το σημερινό ΕΤΕΑΕΠ) και δεν πληρώνουν εισφορές στον ΛΕΠΕΤΕ.       
5)        Με τα αποθεματικά του ΛΕΠΕΤΕ η ΕΤΕ αποφάσισε την αγορά μετοχών της ίδιας σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, αλλά και τη συμμετοχή στο PSI και στις ανακεφαλαιοποιήσεις της. (Τώρα, πώς έγινε αυτό, αφού ο ΛΕΠΕΤΕ είναι λογαριασμός και όχι Νομικό Πρόσωπο, μόνο η ΕΤΕ ξέρει).      

Ο ΛΕΠΕΤΕ, δηλαδή τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ, υποστήριξαν την Εθνική Τράπεζα επανειλημμένα. Σήμερα, όμως, η Διοίκηση ΔΕΝ συζητά ΚΑΝ για τα πλεονάσματα 58 ετών!! «Αυτά», λέει, «είναι παλιά»!  Δηλαδή, αν εσύ καταθέτεις στην Εθνική Τράπεζα τον ιδρώτα σου επί 58 χρόνια για να έχεις κάτι στην άκρη για τα γεράματά σου, μόλις πας στο γκισέ για ανάληψη, ο ταμίας θα σου πει: «Αυτά είναι παλιά! Δεν υπάρχουν πια»! 

Είναι ή δεν είναι υπεξαίρεση περιουσιακού δικαιώματος αυτό;
Και, αφού, βέβαια, ο λογαριασμός έχει αδειάσει από την ίδια την Τράπεζα, η Διοίκηση επιδιώκει σήμερα να μας στείλει στο θνησιγενές ΕΤΕΑΕΠ, που βάσει νόμου (Κατρούγκαλου) σε 3 χρόνια θα έχει απαλείψει την επικούρηση ακόμα και σαν λέξη. 

Και, ας πούμε, ότι το δεχόμαστε. Έχει υπολογίσει πόσο θα της κοστίσει αυτή η μεταφορά;  Όχι!! 16.500 συνταξιούχοι έχουν καταβάλει τις εισφορές τους – και αυξημένες μάλιστα σε σχέση με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους στο σημερινό ΕΤΕΑΕΠ - , οπότε η Τράπεζα πρέπει να μεταφέρει όλες αυτές τις εισφορές στο Δημόσιο. 

Έχει αναφέρει, έστω και σαν πρόταση, τι θα δώσει στο Δημόσιο έναντι αυτών των εισφορών μας;  Όχι!!  Τέλος, έχει ρωτήσει η Διοίκηση της ΕΤΕ την κυβέρνηση αν μας δέχεται; Το ΕΤΕΑΕΠ αν θέλει να αυξήσει το έλλειμμά του; Όλους τους ασφαλισμένους του ΕΤΕΑΕΠ αν δέχονται να μοιραστούν τα κονδύλια του Ταμείου τους με ακόμα 16.500 συνταξιούχους;  

ΟΧΙ! ΟΧΙ! ΟΧΙ! ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ! Καμμία σοβαρή κίνηση! Η αυθαίρετη περικοπή του επικουρικού μεταμισθού μας από τον Νοέμβριο του 2017 έγινε ΧΩΡΙΣ τον παραμικρό σχεδιασμό από την μεγαλύτερη Ελληνική Τράπεζα, για την οποία ΕΜΕΙΣ οι 16.500 σημερινοί συνταξιούχοι δουλέψαμε –και δουλέψαμε ΠΟΛΥ ώστε να γίνει ΜΕΓΑΛΗ! ΕΜΕΙΣ που τώρα αποκαλούμαστε «όχλος» από τον Διευθ. Σύμβουλο κ.Φραγκιαδάκη!

Φυσικά, η «ορολογία», που χρησιμοποιεί η σημερινή Διοίκηση (πχ. όχλος), αποτελεί «πταισματάκι» μπροστά στα εφευρήματά της. Για παράδειγμα, επικαλέσθηκε ότι πιέζεται από την Ευρώπη, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ακόμα και από τον Εποπτικό Μηχανισμό Τραπεζών. Ο κ.Γ.Ρωμανιάς (εκπρόσωπος των συνταξιούχων στις διαπραγματεύσεις με την Διοίκηση) έφτασε μέχρι τις Βρυξέλλες, για να διαπιστώσει το αναληθές του πράγματος. 

Ακόμα, η Διοίκηση διατείνεται ότι απειλείται η βιωσιμότητα της Τράπεζας από τον ΛΕΠΕΤΕ, όταν τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε αθρόες προσλήψεις συμβούλων και εξωτερικών συνεργατών με «χρυσά» συμβόλαια, όταν έχει κλείσει κερδοφόρα καταστήματά της στο εξωτερικό, όταν υπάρχει έντονη η «οσμή σκανδάλων» γύρω από την ΠΑΝΓΑΙΑ, τον ΑΣΤΕΡΑ, την Εθνική ΑΕΕΓΑ. Τα 100 εκατ. ευρώ του ΛΕΠΕΤΕ ετησίως θα ρίξουν έξω την Τράπεζα, όταν τόσα της κοστίζει ΕΝΑΣ διευθύνων σύμβουλος με τους γραμματείς του; Και πού είναι η φερεγγυότητά της και το τραπεζικό της κύρος, όταν ολόκληρη Τράπεζα κλονίζεται από την εξυπηρέτηση μιας υποχρέωσης τόσο χαμηλού ύψους;

Αχ, κα Καίτη μου, ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι η Εθνική Τράπεζα, που εμείς γιγαντώσαμε, θα καταπατούσε μονομερώς συμφωνίες και συμβάσεις 70 ετών και, σαν μικροαπατεώνας, θα σου «έτρωγε» το κομπόδεμα, που είχες για τα γηρατειά σου, λέγοντας «περασμένα-ξεχασμένα»;

Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι η Εθνική Τράπεζα, η «μεγάλη φίλη» όλου του ελληνικού λαού, θα έπαιζε στα ζάρια τη διαβίωσή σου, αλλά και την αξιοπρέπειά σου, αφού αδιαφορεί αν θα «κοκκινίσει» το δάνειό σου εξαιτίας της κι αν θα σου βγάλει το σπίτι σε πλειστηριασμό;

Σήμερα, στο τρίτο τέταρτο της ζωής μου, αναπολώ τη σιγουριά της ασφάλισης και της κοινωνικής πρόνοιας της Ελλάδας της δραχμής. Τα εργασιακά δικαιώματα. Την τήρηση των συμφωνιών. Τις διαπραγματεύσεις για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Ο ΛΕΠΕΤΕ είναι απλά το τελευταίο προπύργιο των εργασιακών κατακτήσεων. Αν τον σώσουμε, θα υπάρχει ελπίδα για τη συνέχιση της επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Δεν είναι κλαδικό το θέμα. Δεν αφορά ΜΟΝΟ τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας. Είναι το σύμβολο των εργασιακών δικαιωμάτων. Είναι υπόθεση ΟΛΩΝ των Ελλήνων.

Έχω ήδη στερηθεί τα 3,5 μηνιαία κατοστάρικα του ΛΕΠΕΤΕ. Ίσως αυτό γίνει μόνιμο. Αλλά, τελικά, ΑΥΤΟ είναι άραγε που θα πλήξει ανεπανόρθωτα την αξιοπρέπειά μου;  Ή το ξεπούλημα ΟΛΗΣ της χώρας, που θα με αφήσει χωρίς ρεύμα, νερό και στέγη;   Ή το κυριολεκτικό «χάρισμα» των ελληνικών εδαφών σε γείτονες και μη, που θα με αφήσει χωρίς χώρα;  Ή ο αναγκαστικός, μετά από αυτές τις εξελίξεις, ξενιτεμός της νεολαίας μας,  που θα αφήσει την Ελλάδα χωρίς παιδιά, χωρίς μέλλον;

Αχ, κα Καίτη, νομίζω ότι οι πρόωρα συνταξιοδοτημένες μητέρες δεν ευθύνονται για τον ξενιτεμό των παιδιών τους. Αν πάλι ευθύνονται, υπερβολική η τιμωρία για το αμάρτημά τους….

ΥΓ Ευχαριστώ τις συναδέλφισσες Καίτη Μ. και Μαρία Κ. που «προχώρησαν» τη σκέψη μου…..

Το Αμάρτημα μιας Νεαρής Συνταξιούχου Το Αμάρτημα μιας Νεαρής Συνταξιούχου Reviewed by Unknown on Κυριακή, Μαΐου 20, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.