Μια «ενοχλητική» οικονομική είδηση...

Η αλήθεια κάποιες φορές ενοχλεί τους ισχυρούς, γι’ αυτό και, όταν αναδύεται, υπάρχουν πάντα διαθέσιμοι κάποιοι υποτακτικοί τους για να τη θάβουν.
Τρανή απόδειξη, η περίπτωση ωμής λογοκρισίας που σημειώθηκε πριν από μια εβδομάδα σε μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, τη Wall Street Journal.
Ιδιοκτησίας του πολυεκατομμυριούχου μεγιστάνα των μίντια Ρούπερτ Μέρντοχ από το 2007, η Wall Street Journal (WSJ) αποτελεί μαζί με τους Financial Times τη ναυαρχίδα του παγκόσμιου οικονομικού Τύπου.
Την περασμένη Τρίτη, δημοσίευσε ένα έξοχα παρουσιασμένο με γραφικά άρθρο, αφιερωμένο στα 10 χρόνια από το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Το άρθρο διαπιστώνει, με μια σειρά από οικονομικά στοιχεία και γραφήματα, ότι, αν και η αμερικανική οικονομία διανύει σήμερα μια από τις πλέον μακροχρόνιες περιόδους συνεχούς ανάπτυξης, παρότι τα χρηματιστήρια σημειώνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η ανάκαμψη είναι άνιση και τα κέρδη αυτής μοιράζονται άδικα.
Εξετάζοντας το τι άλλαξε και τι δεν άλλαξε μετά την κρίση του 2008, το άρθρο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι:
 Ο δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης -σημείωσε πτώση 40% μετά την κρίση- σήμερα σημειώνει άνοδο μεγαλύτερη του 100% από τα επίπεδα Ιανουαρίου 2008.
 Οι μέσοι μισθοί και τα μπόνους στη Wall Street έχουν ανακάμψει κατακόρυφα σε σχέση με τα χαμηλά τους μετά την κρίση.
 Παρότι η απασχόληση αυξήθηκε, οι αποδοχές για μία στις πέντε δουλειές είναι μικρότερες του ομοσπονδιακού ορίου της φτώχειας.
 Το μέσο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών είναι ελάχιστα υψηλότερο από το επίπεδο του 2008.
 Το πλουσιότερο 1% αύξησε το μερίδιό του στον συνολικό πλούτο από 33,7% το 2007 σε 38,7% το 2016, ενώ το φτωχότερο 90% είδε το δικό του μερίδιο να μειώνεται αντίστοιχα 28,6% σε 22,8%.
 Παρότι η διάσωση των τραπεζών και η κρίση κόστισαν στην αμερικανική οικονομία από 6 έως 14 τρισ. δολάρια -σε χαμένο προϊόν- κάποια πράγματα δεν άλλαξαν: οι μεγάλες τράπεζες παραμένουν μεγάλες, ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ξανά το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας, η «περιστρεφόμενη πόρτα» ζει και βασιλεύει, αφού, παρά την αυστηρότερη νομοθεσία, σε θέσεις-κλειδιά βρίσκονται οι άλλοτε υπάλληλοι του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ακόμη οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης -S&P, Moody’s, Fitch-, που είχαν μπει στο μικροσκόπιο για τις αμφιλεγόμενες αξιολογήσεις τους στα υψηλού ρίσκου ομόλογα, σήμερα συνεχίζουν να κυριαρχούν στην αγορά και να αμείβονται από τις τράπεζες και τις άλλες εταιρείες που εκδίδουν χρεόγραφα για τις αξιολογήσεις τους.
 Η άνοδος των κρυπτονομισμάτων, η εκτόξευση του χρέους των φοιτητών, η εκ νέου άνοδος του δανεισμού των νοικοκυριών, ο τριπλασιασμός του δημόσιου χρέους και κυρίως η επανάληψη των κερδοσκοπικών πρακτικών του παρελθόντος, ενισχύουν τον κίνδυνο επανάληψης της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Ομως, όλα αυτά δεν άρεσαν σε κάποιους υψηλά ιστάμενους, οι οποίοι αποφάσισαν ότι ο κόσμος δεν πρέπει να τα μάθει. Ετσι, το εν λόγω άρθρο θάφτηκε περίτεχνα πριν να προλάβει να διαβαστεί από τον πολύ κόσμο.
Οι εργαζόμενοι της Wall Street Journal, όμως, δεν άφησαν αυτό το περιστατικό ακραίας λογοκρισίας να περάσει έτσι.
Την περασμένη Πέμπτη, με ανώνυμο email που διακινήθηκε ευρέως μεταξύ τους, κοινοποίησαν σε όλο τον κόσμο μέσω του twitter και των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης το τι είχε συμβεί.
Στο email τους κατήγγειλαν ότι αρχισυντάκτης της εφημερίδας προσπάθησε να αφαιρέσει από την ιστοσελίδα της το εν λόγω άρθρο επειδή περιείχε στοιχεία που δεν ήταν «πολιτικά ευχάριστα».
Οταν αυτό απέτυχε, τότε το άρθρο θάφτηκε με μαεστρία. Αφαιρέθηκε, συγκεκριμένα, από την πρώτη σελίδα του ιστότοπου της WSJ, ενώ ταυτόχρονα διαγράφηκαν και οι συνδέσεις (links) με αυτό από όσα μέρη ήταν δυνατό.
Αποτέλεσμα ήταν η ανάγνωση του άρθρου να πέσει κάθετα.
«Είναι λογοκρισία και ενάντια στις αρχές της Wall Street Journal. Δεν είναι η πρώτη φορά», έγραψε το ανώνυμο email που διακίνησαν οι συντάκτες.
Στη συνέχεια, βέβαια, οι συνδέσεις προς το άρθρο κατέκλυσαν το διαδίκτυο, εκθέτοντας αρχισυνταξία και αφεντικά.
Ταυτόχρονα, εκτόξευσαν και τα τεράστια ερωτήματα που υπάρχουν σήμερα για την αξιοπιστία της οικονομικής πληροφόρησης.
Πηγή: efsyn, μέσω http://teleytaiaexodos.blogspot.gr/
Μια «ενοχλητική» οικονομική είδηση... Μια «ενοχλητική» οικονομική είδηση... Reviewed by Unknown on Δευτέρα, Απριλίου 09, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.