ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο ΜΑΚΡΟΝ

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, τουλάχιστον εντός της Γαλλίας, τα αλλεπάλληλα ταξίδια του γάλλου προέδρου στο εξωτερικό και η αναβάθμιση του ρόλου του Παρισιού στις διεθνείς συρράξεις, όπως φάνηκε από τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες εβδομάδες.
Όλες οι δημοσκοπήσεις, παρά τις διαφορές που εντοπίζονται στα ποσοστά αποδοχής του Εμμανουέλ Μακρόν δείχνουν μια σοβαρή μείωση στα ποσοστά δημοτικότητάς του. Ενδεικτικά, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία αναλύσεων Ifop για το εβδομαδιαίο περιοδικό Le Journal Du Dimanche έδειξε τη δημοτικότητά του να υποχωρεί από 52% τον Δεκέμβριο του 2017 (όταν πραγματοποίησε μια συγκυριακή όπως αποδεικνύεται άνοδο) στο 50%, ενώ άλλη δημοσκόπηση από την BVA έδειξε ότι μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 47% έχουν καλή άποψη για τον Μακρόν, έναντι 52% πριν λίγες εβδομάδες και 62% τον Μάιο του 2017, όταν ο Μακρόν κέρδισε τις εκλογές έναντι της Λε Πεν.
Αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, όταν και πάλι τα ποσοστά δημοτικότητας των ενοίκων των Ηλυσίων Πεδίων ακολουθούσαν ελεύθερη πτώση σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, αυτή τη φορά η αποστοίχιση των γάλλων ψηφοφόρων, πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις εκλογές, είναι αποτέλεσμα των απωλειών που καταγράφουν τα λαϊκά στρώματα εξ αιτίας νόμων που ψηφίστηκαν. Συγκεκριμένα, οι νέοι φόροι που επιβλήθηκαν στους συνταξιούχους και οδήγησαν σε μείωση των συντάξεων θεωρήθηκαν ως βασική αιτία για την αποδοκιμασία προς τον Μακρόν.
Το χειρότερο όμως για τον γάλλο πρόεδρο που υποσχέθηκε να υπερβεί την αντίθεση Δεξιάς – Αριστεράς είναι ότι η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό του και τη πολιτική του το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταθούν. Στην ατζέντα με τα καθήκοντα της επόμενης μέρας για παράδειγμα δεσπόζει μια νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF, που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει κύμα απεργιών και διαδηλώσεων από τα εργατικά συνδικάτα. 
Κόκκινο πανί επίσης θεωρείται και η μόνιμη σχεδόν τάση του Μκαρόν να κυβερνάει με προεδρικά διατάγματα. Με αυτόν τον τρόπο (που τείνει να μετατραπεί σε κανόνα σε όλον τον κόσμο) όχι απλά προσπερνάει, αλλά υποβαθμίζει τη Βουλή και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Οι κοινωνικές διαμαρτυρίες εναντίον του Μακρόν οξύνθηκαν επίσης με αφορμή μια τιτάνια προσπάθεια που έγινε με πρωταγωνιστές 1.700 εθελοντές και 300 υπαλλήλους διάφορων δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών που ως στόχο είχε να καταμετρηθούν οι άστεγοι στην Πόλη του Φωτός. Ο αριθμός τους υπολογίστηκε σε 2.952, ενώ 672 άτομα κοιμούνται σε καταλύματα ανάγκης. 
Παρόλα αυτά ήταν κοινή εκτίμηση όχι μόνο απ’ όσους πήραν μέρος στην προσπάθεια αλλά και από τη δημοτική αρχή του Παρισιού ότι ο πραγματικός αριθμός των αστέγων είναι σημαντικά μεγαλύτερος, καθώς δεν καταμετρήθηκαν όσοι κοιμόντουσαν σε πάρκινγκ, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια ή ακόμη και ο ακριβής αριθμός των ατόμων πολυμελών οικογενειών που έμεναν σε μια σκηνή. Αυτή είναι προφανώς η σκοτεινή όψη της Πόλης του Φωτός…
Η υποχώρηση της δημοτικότητας του Μακρόν αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην πολιτική σταθερότητα της γηραιάς ηπείρου, όπου όλες οι κυβερνήσεις των μεγάλων κρατών (Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία, κ.λπ.) αποδεικνύεται ότι στηρίζονται σε πήλινα πόδια με πολιτικούς αρχηγούς περιορισμένου βεληνεκούς και ημερομηνία λήξης οι οποίοι στηρίζονται σε εφήμερες συμμαχίες…
Πηγή: leonidasvatikiotis, μέσω http://teleytaiaexodos.blogspot.gr/
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο ΜΑΚΡΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο ΜΑΚΡΟΝ Reviewed by Unknown on Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.