Η Τουρκία σε ασφυκτικό κλοιό και ο Ερντογάν σε εξόντωση

Του Δημήτρη Κυπριώτη
Τα φώτα της δημοσιότητας των ΜΜΕ στη χώρα μας, δεν έχουν εστιαστεί ακόμη στο βαθμό που πρέπει, πάνω στο σύστημα εξουσίας του Ερντογάν που κλυδωνίζεται εδώ και αρκετό καιρό, από το σφικτό σφυροκόπημα που δέχεται από τις ΗΠΑ.
Ο ίδιος ο σουλτάνος, αναφερόμενος στο θέμα της δίκης του Ρεζά Ζαράμπ, που ξεκινάει την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί για 3η φορά την πολιτική του εξόντωση και την ανατροπή του.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο δικαζόμενος στις ΗΠΑ, Τουρκοιρανός, κατηγορείται ότι με τη βοήθεια αξιωματούχων της Τουρκίας, παρέκαμψε το εμπάργκο των ΗΠΑ που είχε επιβληθεί στο Ιράν.
Βέβαια το ενδιαφέρον εστιάζεται στους αξιωματούχους της Τουρκίας, αφού σε αυτούς περιλαμβάνονται στέλεχος της 5ης σε μέγεθος τράπεζας της Τουρκίας, πρώην υπουργός Οικονομικών, αλλά και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Τουρκίας.
Έτσι η επιχειρηματολογία που αναπτύσσει ο Ερντογάν κινείται στην εξής λογική:
Οι ΗΠΑ οργάνωσαν δύο αποτυχημένες προσπάθειες ανατροπής του από την εξουσία: Η πρώτη ήταν με την υπόθαλψη των μεγάλων κινητοποιήσεων που όλοι θυμόμαστε στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες Τουρκικές πόλεις. Και η δεύτερη με το αποτυχημένο πραξικόπημα το Καλοκαίρι του 2016. Και τώρα η δίκη του Ρεζά Ζαράμπ αποτελεί την Τρίτη προσπάθεια για την ανατροπή του, ώστε η Τουρκία να χάσει τον γεωστρατηγικό στρατηγικό της ρόλο, ώστε να συνεχίσει να βρίσκεται ως φέουδα στα χέρια των ΗΠΑ, για να έχουν τον αποκλειστικό έλεγχο όλης της ευαίσθητης περιοχής.
Τη Δευτέρα ξεκινά η μεγάλη δίκη. Ο κατηγορούμενος είναι έτοιμος να δώσει όλα τα στοιχεία που έχει για να ελαφρύνει τη θέση του. Η τουρκική κυβέρνηση σηκώνει το γάντι και απειλεί ακόμη και με πολεμική σύγκρουση τις ΗΠΑ, όπως φαίνεται από άρθρο της εφημερίδας Stan, που προειδοποιεί όσους επιχειρήσουν να επωφεληθούν από την υπόθεση διαφθοράς ότι κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν προδότες. Επίσης σύμφωνα με την εφημερίδα η όλη προσπάθεια τείνει να δρομολογήσει μία εισβολή του ΝΑΤΟ στην Τουρκία!!
Πάνω σε αυτόν τον καμβά και πίσω από τις μίζες και το μαύρο χρήμα που έχουν δοθεί για το ιρακινό εμπάργκο, οι ΗΠΑ πιέζουν για να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες για τον πιο στενό πυρήνα του συστήματος εξουσίας του Ερντογάν ακόμη και για τον ίδιο, γιατί με τον τρόπο αυτόν έχουν σκοπεύσει να αναδιατάξουν το χάρτη στην περιοχή της Μ. Ανατολής. Η προσπάθεια και η απόφαση των ΗΠΑ να στηθεί Κουρδικό κράτος ως προτεκτοράτο τους, είναι ο σκληρός πυρήνας της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Τουρκίας, που έχει σαν αποτέλεσμα την προσέγγιση Τουρκίας, -Ιράν –Ρωσίας, με πρόσφατη τη μεταξύ τους συνάντηση και τις απειλές της Τουρκίας ακόμη και για αποσκίρτηση από το ΝΑΤΟ ή γενικότερα τη δυτική σφαίρα επιρροής, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από τις ΗΠΑ, με τίποτα.
Μέσα στο κλίμα αυτό οριστικοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει και επίσκεψη-περιοδεία στη Θράκη, ενώ τα ζητήματα που θα μπουν στο τραπέζι των επίσημων συζητήσεων θα περιλαμβάνουν όλο το φάσμα των κρίσιμων ζητημάτων των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τι περιμένουμε; Λόγια και μόνο λόγια που θα επαναλαμβάνει ο Ερντογάν για τη Δυτική Θράκη!!!, υπονοώντας τα πάντα και φυσικά υπενθυμίζοντας τη συγκυριαρχία τουλάχιστον στο Αιγαίο , μεταφέροντας το μήνυμα και στην αντιπέρα άκρη του Ατλαντικού. Ίδωμεν.
Ο Δ. Κυπριώτης είναι στρατηγός ε.α., και Γενικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ.
Η Τουρκία σε ασφυκτικό κλοιό και ο Ερντογάν σε εξόντωση Η Τουρκία σε ασφυκτικό κλοιό και ο Ερντογάν σε εξόντωση Reviewed by Unknown on Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.