Το Αιγαίο και πάλι σε αναβρασμό από νέα ρεύματα προσφύγων- μεταναστών

Του Δημήτρη Κυπριώτη
Όλα τα κακά μαζί στη χώρα μας και τα πράγματα από το κακό στο χειρότερο. Δεν προλαβαίνει να κλείσει η μια τρύπα και αμέσως ανοίγει άλλη, ενώ οι πληγές της οικονομικής κρίσης συνεχώς βαθαίνουν, άσχετα με τα ψέματα που μας λένε και τα παραμύθια που μας ταΐζουν.
Και για την αλήθεια του παραπάνω σχόλιου, τις τελευταίες ημέρες τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν και πάλι την τιμητική τους, από τις «νέες αφίξεις» όχι τουριστών αλλά μεταναστών και προσφύγων. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέρο, που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

Οι περισσότεροι από τους νέο-αφιχθέντες προέρχονται από τη Συρία και το Ιράκ που εξακολουθούν και μαστίζονται από τις συγκρούσεις. Ενδεικτικά για να έχουμε υπόψη μας το τι ακριβώς συμβαίνει αυτόν τον καιρό στα παραπάνω νησιά μας, μόνο τον Αύγουστο σημειώθηκαν 3695 αφίξεις σε σύγκριση με τις 2.249 του Ιουλίου και ο χορός των αφίξεων συνεχίζεται ασταμάτητα.
Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας μεγάλης κρίσης, που δημιουργεί εξαιρετικές συνθήκες για την εκδήλωση περιστατικών βίας, αφού τα εβδομαδιαία στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης(International Organization for Migration-IOM)δείχνουν ότι στη φετινή χρονιά, τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών από τα παράλια της Μικράς Ασίας, ξεπέρασαν τις αφίξεις στην Ιταλία από το Λιβυκό Πέλαγος. Ειδικά δε το διάστημα 1-6 Σεπτεμβρίου, ο αριθμός αφίξεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ανήλθαν στις 1050, έναντι 458 στη Λαμπεντούζα από τη Λιβύη.
Ο ρυθμός των αφίξεων σε Λέσβο, Σάμο, Λέρο έχει ξεπεράσει τον ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι μεταφέρονται στην ενδοχώρα γεγονός που κάνει εξαιρετικά δύσκολες τις συνθήκες διαβίωσης, αφού οι μετακινήσεις στο εσωτερικό είναι μικρότερες από της αφίξεις. Αυτή η κατάσταση έχει σαν αποτέλεσμα τον επηρεασμό της ψυχικής και σωματικής υγείας αυτών των ανθρώπων.
Έτσι ο κίνδυνος πρόκλησης βίας, αυτοτραυματισμών, σεξουαλικών επιθέσεων, ακόμη και θανάσιμων επεισοδίων είναι πολύ ανησυχητικός και χρειάζεται αύξηση των συνθηκών ασφαλείας.
Η κυβέρνηση για όλα αυτά δεν λέει απολύτως τίποτα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατάει το θέμα μακριά από τα μάτια και τα αυτιά των Ελλήνων. Έτσι η πολυδιαφημισμένη πολιτική της ΕΕ και η συμφωνία με την Τουρκία έχει αποτύχει. Καλείται όμως η μικρή Ελλάδα να επωμιστεί όλη αυτήν την αποτυχημένη πολιτική, τη στιγμή που χτυπιέται αλύπητα από παντού, προς δόξα της ΕΕ της Γερμανίας και του Ευρώ.
Ο Δ. Κυπριώτης είναι στρατηγός ε.α., μέλος της ΠΓ και Οργανωτικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ.
Πηγή: dimtris-kypriotis.blogspot.gr
Το Αιγαίο και πάλι σε αναβρασμό από νέα ρεύματα προσφύγων- μεταναστών Το Αιγαίο και πάλι σε αναβρασμό από νέα ρεύματα προσφύγων- μεταναστών Reviewed by Unknown on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 16, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.