Η Αμυντική Επιτροπή ΕΕ υπό την προεδρεία του στρατηγού Μ. Κωσταράκου ανασκόπησε τα αμυντικά θέματα της Ένωσης, χωρίς ίχνος Ελληνικών θεμάτων

του Δημήτρη Κυπριώτη

Οι επικεφαλής της άμυνας των κρατών μελών της ΕΕ συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες για την πρώτη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ για το έτος 2017.

Πρόεδρος της συνάντησης ήταν ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ στρατηγός Μ. Κωσταράκος, από τον οποίο θα περίμενε κανείς να συμπεριλάβει στην ατζέντα της διάσκεψης και τα θέματα που απασχολούν την Πατρίδα του και αφορούν τις ανοικτές προκλήσεις της Τουρκίας και τις απειλές της απέναντι στην Ελλάδα.

Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι ο στρατηγός μετά την αποχώρηση του από τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, την οποία υπηρέτησε σε χρονική διάρκεια όσο κανείς άλλος προκάτοχός του, ξέχασε αυτά για τα οποία διαμαρτυρόταν, επειδή η Άγκυρα δεν σεβόταν κανένα Νατοϊκό ή Ευρωπαϊκό κανόνα. Τώρα που του δίνεται η ευκαιρία αυτή, σαν επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ, φέρεται ως ουδέτερος παρατηρητής και περισσότερο Ευρωπαίος από όσο χρειάζεται.

Έτσι λοιπόν η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής...
Ασφάλειας, Φεντερίκο Μογκερίνι απευθύνθηκε στους επικεφαλής της επιτροπής αναφορικά με την εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής Σχετικά με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή πραγματοποίησε λεπτομερέστερη ανταλλαγή απόψεων επί των βασικών στοιχείων που συζητούνται επί του παρόντος στο πλαίσιο της εφαρμογής της παγκόσμιας στρατηγικής στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας PESCO), της συντονισμένης ετήσιας επανεξέτασης της άμυνας (CARD), τις ομάδες μάχης της ΕΕ και ικανότητα στρατιωτικού προγραμματισμού και διεξαγωγής (MPCC).

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ προχώρησαν σε λεπτομερή επισκόπηση των τρεχουσών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ από τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, τον στρατηγό Πετρ Πάβελ και τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή της Ευρώπης (SACEUR), τον κ. Κέρτις Σκαπαρόττι, ο οποίος συμμερίζεται επίσης τις απόψεις τους για τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Η Επιτροπή αντάλλαξε απόψεις για την υπεράσπιση στον κυβερνοχώρο με τον γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) Χόρχε Ντομέλ. Σε ειδική διάσκεψη, ο αρχηγός της άμυνας της Ουκρανίας, στρατηγός Βίκτορ Μουζένκο, παρείχε στους 28 Αρχηγούς Άμυνας της ΕΕ μια επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης και του αμυντικού τοπίου στη χώρα του.

Οι συνομιλητές από τις χώρες εταίρους, δηλαδή την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, συμμετείχαν στις συζητήσεις με τη Στρατιωτική Επιτροπή για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Οι επικεφαλής άμυνας συζήτησαν ακόμη τις εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές αποστολές της ΕΕ με τον Γενικό Διευθυντή του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ Έσα Πίκουνεν, καθώς και με τον Διοικητή της US – Africom, Τόμας Βάλντχάουζεν και τον Αρχηγό Άμυνας της Κεντρικής Αφρικής, Ταξίαρχο Λούκοβιτς Νγκαιφέι.

Ακολούθησε ειδική σύνοδος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ. Ο στρατηγός σερ Τζέιμς Έντουαρντ, ο διοικητής επιχειρήσεων EUFO ALTHEA και ο αναπληρωτής SACEUR, ο στρατηγός Ρόμπερτ Μάγκογουαν, ο διοικητής επιχειρήσεων EUNAVFOR ATALANTA και ο αναπληρωτής Ενρίκο Κρεντεντίνο, διοικητής της επιχείρησης EUNAVFOR MED, ενημέρωσαν την επιτροπή για τις μελλοντικές εξελίξεις και τα στρατηγικά ζητήματα.

Και ενώ όπως φαίνεται από τις συζητήσεις που έγιναν υπήρξαν πολλά διμερή θέματα, αλλά και θέματα που αφορούν χώρες της γειτονιάς μας, για την Ελλάδα μιλιά , τίποτα το ενδιαφέρον δεν συζητήθηκε. Κατά τα άλλα οι επίσημοι εκπρόσωποι της Ελληνικής πολιτειακής και πολιτικής εξουσίας, δεν χάνουν ευκαιρία να μας τονίζουν πόσο Ευρωπαίοι είμαστε, πόσο η ΕΕ μπορεί  να μας φυλάει τα σύνορά μας που είναι και δικά της σύνορα, και όταν πρόκειται να ψελλίσουμε σε διεθνή φόρα κάποια καταγγελία σε βάρος της Τουρκίας και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, τότε οι εκπρόσωποί μας πεθαίνουν  βουβαμάρα.

Να γιατί μιλάμε και λέμε ότι έχουμε καταντήσει οι καρπαζοεισπράκτορες Ανατολής και Δύσης, ΝΑΤΟ-ΕΕ

Πηγή:https://mignatiou.com/2017/05/i-amintiki-epitropi-ee-anaskopise-leptomeros-ta-amintika-themata-tis-enosis/


Η Αμυντική Επιτροπή ΕΕ υπό την προεδρεία του στρατηγού Μ. Κωσταράκου ανασκόπησε τα αμυντικά θέματα της Ένωσης, χωρίς ίχνος Ελληνικών θεμάτων Η Αμυντική Επιτροπή ΕΕ υπό την προεδρεία του στρατηγού Μ. Κωσταράκου ανασκόπησε τα αμυντικά θέματα της Ένωσης, χωρίς ίχνος Ελληνικών θεμάτων Reviewed by Ανώνυμος on Τετάρτη, Μαΐου 17, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.