Κρατιστές ή νεοφιλελεύθεροι;

του Απόστολου Διαμαντή

Τελικώς, τι είναι η κυβέρνηση; Από τη μία υλο-ποιεί ένα αμιγώς νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, ενώ ετοιμάζεται να υποχωρήσει και στις τελευ-ταίες απαιτήσεις για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Έχει δώσει στο υπερταμείο το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και έχει ήδη δώσει αεροδρόμια και λιμάνια και τράπεζες σε ξένους ιδιώτες.

Από την άλλη όμως διογκώνει και τον δημόσιο τομέα, διορίζοντας μερικές δεκάδες χιλιάδες στο δημόσιο, μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Οπότε; Κρατιστές είναι ή νεοφιλελεύθεροι; Και τα δύο. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

Και δεν το αποκλείει διότι το ζήτημα δεν είναι θεωρητικό. Είναι πρακτικό. Είναι πολιτικό ζήτημα. Δεν υπάρχει καθαρή οικονομική θεωρία. Υπάρχει όμως σχέδιο. Σχέδιο κυβερνητικό, σχέδιο της Γερμανίας και σχέδιο του ΔΝΤ. Μέχρι τώρα τα τρία αυτά σχέδια συμπίπτουν. Το κοινό τους σχέδιο φαίνεται πως ήταν η εξόντωση της ελληνικής μεσαίας τάξης και ταυτόχρονα η εξουδετέρωση των τελευταίων Ελλήνων επιχειρηματιών.

Οι Γερμανοί το θέλουν αυτό το σχέδιο για να αρπάξουν τα φιλέτα της ελληνικής οικονομίας. Πήραν...
αεροδρόμια και επικοινωνίες και τράπεζες, τώρα θα πάρουν κι άλλα. Οι Αμερικανοί του ΔΝΤ θέλουν να ξεμπερδεύουν με τα εθνικά αναχώματα και τους προστατευτισμούς και γι’ αυτό επιμένουν στα νεοφιλελεύθερα προγράμματα του ΔΝΤ. Και ο Συριζα καλοβλέπει αυτήν την πορεία, υλοποιεί τα σχέδιά τους, αρκεί να τον αφήσουν να κυβερνάει. Για να κυβερνάει όμως πρέπει  και να διορίζει. Απλό. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνουμε;

Έτσι οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί δέχονται κάτι που απαγορεύει η θεωρία, την υπερ-φορολόγηση. Διότι έτσι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα θα εξουδετερωθεί ταχύτερα και θα ανοίξει ο δρόμος για την οριστική παράδοση της Ελλάδας. Και έτσι βολεύεται και η κυβέρνηση, ώστε να κάνει την κρατικιστική της πολιτική, να διατηρεί όσο γίνεται τις κοινωνικές συμμαχίες που την εξέλεξαν και να αναβάλει τις εκλογές και την έλευση της ΝΔ.

Θα πετύχει το σχέδιο; Όχι. Διότι στο μεταξύ η κυβέρνηση θα καταρρεύσει πολιτικά, γεγονός που θα υποχρεώσει τη Γερμανία να αλλάξει ρότα, αν δεν έχει ήδη αλλάξει και να υποχρεωθεί να επενδύσει στη ΝΔ. Ο λόγος που αυτό θα συμβεί είναι πως η καταστροφή της ελληνικής μεσαίας τάξης παρασέρνει μαζί της και σχεδόν όλα τα κοινωνικά στρώματα, ακόμα και αυτά που συνδέονται με το δημόσιο.

Διότι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα, είναι η σχεδόν μοναδική τάξη. Απλώνεται  παντού και ουσιαστικά καλύπτει διαταξικά όλα τα κοινωνικά στρώματα. Είναι κυρίαρχη από δημογραφική, οικονομική και πολιτική άποψη.
Επομένως, το σχέδιο της καταστροφής της θα υλοποιηθεί διαμέσου της πολιτικής κατάρρευσης όλων των κυβερνήσεων που θα εμπλακούν σ’ αυτό. Η κυβέρνηση Συριζα σύντομα θα αντιληφθεί ότι οι διορισμοί δεν θα αποδώσουν τίποτα από πολιτική άποψη και ούτε θα μεταβάλλουν την πεποίθηση των δανειστών ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει πλέον άλλη προοπτική, δεν έχει πλέον κοινωνική στήριξη.

Όσο λοιπόν η κυβέρνηση επιμένει να αποφεύγει τις εκλογές, τόσο περισσότερο θα φθείρεται.

από το «tvxs.gr»


Κρατιστές ή νεοφιλελεύθεροι; Κρατιστές ή νεοφιλελεύθεροι; Reviewed by Διαχειριστής on Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.