Ιαπωνία ετοιμάζεται να ταράξει τα νερά του χρέους της!!

του Δημήτρη Κυπριώτη

Τις τελευταίες ημέρες, οι οικονομικές στήλες των εφημερίδων δειλά-δειλά, αρχίζουν και αναφέ-ρονται στο σχέδιο που ετοιμάζει να ανακοινώσει η Ιαπωνία για τη διαγραφή του χρέους της, σε πείσμα φυσικά όλων εκείνων που με ευκολία αντιδρούν όταν ακούν κάτι τέτοιο. «Α! αυτό δεν γίνεται»

Και γιατί παρακαλώ δεν γίνεται; Τους ερωτάς; Και η αφοπλιστική απάντηση, στην καλύτερη περί-πτωση, είναι: «Έτσι, δεν γίνεται» και αμέσως μετά, μπροστά στο αδιέξοδο που βρίσκονται, επανέρχονται δριμύτεροι, με το ισχυρότερο επιχείρημα: «Γιατί θα μας κάνουν πόλεμο οι Τούρκοι»

Άντε τώρα να συνεννοηθείς»!

Και όμως, στην Ιαπωνία φαίνεται ότι μάλλον θα γίνει. Και αυτό προκύπτει από τις κινήσεις που παρατηρούνται στα κρατικά ομόλογα του ιαπωνικού δημοσίου αμοιβαίων κεφαλαίων, ασφαλιστικών ταμείων, ασφαλειών αλλά και μετοχών από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας. Όλα αυτά έχουν κινήσει υποψίες στους αναλυτές, ότι δηλαδή οι κινήσεις αυτές, γίνονται με σύστημα, με εντολή της κυβέρνησης και ελεγχόμενα

Ο σκοπός για όλα τα παραπάνω είναι η προετοιμαζόμενη διαγραφή του υπέρογκου κρατικού....
χρέους της Ιαπωνίας, που σήμερα ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ύψος του 250%του ΑΕΠ της.

Ήδη όπως επισημαίνεται από τους οικονομικούς κύκλους, η Ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα ελέγχει το 1/3 των κρατικών ομολόγων και μέχρι του τέλους του έτους, θα κατέχει το 50%.

Το εύλογο ερώτημα είναι: Πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η μεγάλη συσσώρευση χρέους; Επειδή το φαινόμενο έστρεψε αμέσως την προσοχή των οικονομολόγων, αυτοί εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει, είτε διαγραφή του χρέους, είτε μηδενισμό του επιτοκίου του ή υπερβολική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Με βάση αυτές τις σκέψεις ο επικεφαλής οικονομολόγος τηςDeutsche Bank για την Ασία Μίχαελ Σπένσερ, παρότι αναγνωρίζει ότι αν και αποτελεί «εύλογη δυνατότητα», εν προκειμένω δεν μπορεί το κράτος απλά να σταματήσει να εξυπηρετεί το χρέος του και υποστηρίζει ότι η Ιαπωνική μεθοδολογία θα μπορούσε να αποτελεί  μια λύση για την Ευρώπη.


Ιαπωνία ετοιμάζεται να ταράξει τα νερά του χρέους της!! Ιαπωνία ετοιμάζεται να ταράξει τα νερά του χρέους της!! Reviewed by Διαχειριστής on Τρίτη, Αυγούστου 23, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.