Το πως, το που και το πότε του 3ου Πανελλήνιου, Δημοκρατικού Συνεδρίου του Ε.ΠΑ.Μ.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 
3ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ.

Εισηγητικό Σημείωμα.
Το ΕΣΣ στη τέταρτη συνεδρίασή του πήρε την ακόλουθη απόφαση:
«Το τρίτο συνέδριο του μετώπου προσδιορίστηκε για το δεύτερο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου. Θα προηγηθεί συνεδρίαση του ΕΣΣ, που θα καταρτίσει την έκθεση δράσης του ΕΣΣ, θα προσδιορίσει τις ακριβείς ημερομηνίες και τον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου καθώς και το μέτρο εκπροσώπησης των πυρήνων. Το συνέδριο θα είναι και καταστατικό. Ο προσυνεδριακός διάλογος αρχίζει άμεσα, μετά τη παρούσα σύγκλιση του ΕΣΣ».
Στη συνέχεια και προς υλοποίηση της παραπάνω απόφασης, η Πολιτική Γραμματεία κατόπιν...
εισήγησης του Οργανωτικού Γραφείου του ΕΣΣ του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου, υιοθετώντας την εν λόγω εισήγηση, πρότεινε σχέδιο για τον κανονισμό του 3ου Συνεδρίου του Μετώπου, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από την Πέμπτη 25η Σεπτεμβρίου 2014 μέχρι και την Κυριακή 28η Σεπτεμβρίου και το έθεσε προς έγκριση στην έκτακτη Σύνοδο του ΕΣΣ της 30ης Αυγούστου 2014, το οποίο και διαμορφώθηκε ως εξής:
Παραθέτουμε τα σχετικά άρθρα του καταστατικού
VII.ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Άρθρο 29
Ανώτατο όργανο του Ε.ΠΑ.Μ.είναι το συνέδριο, το οποίο συνέρχεται ετήσια. Οι αποφάσεις του συνεδρίου έχουν απόλυτη ισχύ για όλα τα μέλη και τις οργανώσεις του Ε.ΠΑ.Μ.και μπορούν να ανατραπούν ή να τροποποιηθούν μόνο από αποφάσεις άλλου συνεδρίου.
Άρθρο 30
Έκτακτα συνέδρια ή συνδιασκέψεις μπορούν να συνέλθουν είτε μετά από αίτηση του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου του Ε.ΠΑ.Μ., είτε μετά από αίτηση από πυρήνες και τομείς που αντιπροσωπεύουν διαπιστωμένα κατ’ ελάχιστο το 30% των εγγεγραμμένων μελών του Ε.ΠΑ.Μ. Η σύγκληση του συνεδρίου (τακτικού ή έκτακτου) ή της συνδιάσκεψης, ανακοινώνεται όχι αργότερα από ενάμιση μήνα πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής του. Ο κανόνας εκπροσώπησης στο συνέδριο καθορίζεται από το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο σε συνεννόηση με τους τομείς του Ε.ΠΑ.Μ
Άρθρο 31
Εάν το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο δεν προχωρήσει σε τακτικό ή έκτακτο συνέδριο κατά τα προβλεπόμενα στην προηγούμενη παράγραφο, τότε οι τομείς που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 30% των μελών έχουν το δικαίωμα να συγκροτήσουν Οργανωτική Επιτροπή με αποκλειστικό σκοπό να συγκαλέσει το συνέδριο με συμμετοχή όλων των οργανώσεων του Ε.ΠΑ.Μ.
Άρθρο 32
Η ανακοίνωση σύγκλησης του συνεδρίου πρέπει να συνοδεύεται από την προτεινόμενη Ημερήσια Διάταξή του και την έκθεση δράσης του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου, που πρέπει να κατατεθούν το αργότερο δυο εβδομάδες πριν την ημερομηνία του συνεδρίου. Η προτεινόμενη ημερήσια διάταξη μπορεί να συμπληρωθεί με θέματα που προτείνουν οι τομείς ή οι πυρήνες εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά την επίσημη ανακοίνωση σύγκλησης του συνεδρίου. Η τελική απόφαση για την θεματολογία εγκρίνεται απ’ το συνέδριο.
Άρθρο 33
Το συνέδριο έχει σαν αποστολή:
α)Να ακούσει, να εγκρίνει, ή να ασκήσει κριτική στις εκθέσεις δράσης του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου και των άλλων οργανώσεων του Ε.ΠΑ.Μ.
β)Να τροποποιήσει ή να εξειδικεύσει πλευρές της κεντρικής πολιτικής συμφωνίας του Ε.ΠΑ.Μ.που εκφράζεται με την Ιδρυτική του διακήρυξη.
γ)Να τροποποιήσει το Καταστατικό του Μετώπου.
δ)Να συζητήσει και να καθορίσει τις γενικές γραμμές τακτικής του Ε.ΠΑ.Μ.μπροστά στην συγκυρία.
ε)Να επιλέξει νέο Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο ( ΕΣΣ), το οποίο αποτελεί το κεντρικό συντονιστικό όργανο του Ε.ΠΑ.Μ.
στ)Να επιλέξει νέο Ελεγκτικό Συμβούλιο
Για τη σύνταξη αυτού του σχεδίου κανονισμού λάβαμε υπόψη τα παρακάτω κριτήρια:
1. Τη δημοκρατική λειτουργία σε όλες τις εκφάνσεις του Μετώπου.
2. Τη πιο μεγάλη δυνατή αντιπροσώπευση του συνόλου των οργανωμένων μελών του.
3. Τη πιο πλατιά δυνατή συμμετοχή στο προσυνεδριακό διάλογο.
4. Το χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 3ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΑΜ
2.1. Χώρος και Ημερομηνία Διεξαγωγής του Συνεδρίου.

 Το 3ο Συνέδριο του Ε.Πα.Μ. θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 25η Σεπτεμβρίου 2014, έως και τη Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, δηλαδή θα διαρκέσει τέσσαρες (4) ημέρες.
Ο χώρος του Συνεδρίου είναι ο κινηματογράφος «Καλυψώ» στην Καλλιθέα.
Η ώρα έναρξης είναι η 17:00 της Πέμπτης 25ης Σεπτεμβρίου 2014.
Η παραπάνω πρόταση έχει στόχο να γίνει την Πέμπτη το απόγευμα η υποδοχή καλεσμένων με χαιρετισμούς κλπ. ώστε να τελειώσει αυτή η διαδικασία και να μείνει χρόνος για τη συζήτηση και την τροποποίηση του καταστατικού. Συγκεκριμμένα την Πέμπτη το απόγευμα δεν θα γίνουν εκλογή προεδρείου και έγκριση της ημερήσιας διάταξης αλλά ένα προεδρείο υποδοχής θα ανοίξει τις διαδικασίες και θα προχωρήσουμε στους χαιρετισμούς και στις παρεμβάσεις των καλεσμένων. Την Πέμπτη η προσέλευση θα είναι ελεύθερη για όλα τα μέλη και τους φίλους του ΕΠΑΜ. Την επόμενη ημέρα Παρασκευή θα γίνουν κανονικά οι διαπιστεύσεις των συνέδρων και η εκλογή του προεδρείου.

2.2. Τεχνική Προετοιμασία.
Επειδή το Συνέδριο θα συνέλθει στη περιοχή της Αττικής, αποφασίσθηκε να συγκροτηθεί Γραμματεία του Γ΄ Συνεδρίου από μέλη των οργανώσεων της Αττικής που θα αυτοπροταθούν με βάση τις δυνατότητες τους (επαγγελματική κατάρτιση κτλ.), η οποία θα αναλάβει να διεκπεραιώσει τη διεξαγωγή του Συνεδρίου σε όλες τις τεχνικές του λεπτομέρειες, όπως π.χ. τις διαπιστεύσεις, τη διακίνηση και τη διαμονή, ή τη φιλοξενία των μελών που προέρχονται από τη Περιφέρεια, την επικοινωνία, την περιφρούρηση κτλ. Σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει ήδη σταλεί στους πυρήνες, αλλά επισυνάπτεται μαζί με τον παρόντα κανονισμό. Επίσης τέθηκε σε λειτουργία και το παρακάτω mail epam.synedrio@gmail.com στο οποίο και πρέπει να απευθύνονται οι πυρήνες και τα μέλη για όλα τα θέματα που αφορούν στο συνέδριο.
2.3. Αντιπροσωπευτικότητα.
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί δι΄ αντιπροσώπων που θα εκλεγούν από τους κατά τόπους πυρήνες με κανόνα όπως προβλέπεται στο α. 30 του καταστατικού. Η πρόταση για εντελώς ανοικτό Συνέδριο με τη συμμετοχή όλων των μελών που θα ήθελαν να συμμετέχουν, εκτός του ότι δεν προβλέπεται από το καταστατικό και πέραν των πρακτικών ζητημάτων διαθεσιμότητας χώρου, χρόνου και κόστους, έχει και ουσιαστικά προβλήματα μιας και στερεί από τους πυρήνες τη διαδικασία της εκλογής των περισσότερο άξιων συναγωνιστών που αποστέλλονται στο συνέδριο αναλαμβάνοντας την ευθύνη της εκπροσώπησης του πυρήνα τους, θέτοντας τον εαυτό τους στη διάθεση του μετώπου, για την εκλογή τους στο νέο Ε.Σ.Σ. και τα όργανα του ΕΠΑΜ. Στερεί ακόμα από το μέτωπο αυτό το φιλτράρισμα πρωτογενώς στον πυρήνα, όπου όλοι γνωρίζονται καλύτερα και ο καθένας κρίνεται από τους συναγωνιστές του στη βάση της προσφοράς και των δυνατοτήτων του. Η καθολική συμμετοχή στο συνέδριο χωρίς κανόνα αντιπροσώπευσης είναι και ετεροβαρής μιας και οι πυρήνες εκτός Αττικής δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έλθουν μαζικά στο συνέδριο. Έτσι το συνέδριο θα κατέληγε να αποτελείται στη μεγάλη του πλειοψηφία από αντιπροσώπους των πυρήνων της Αττικής.
2.4. Εκλογή Αντιπροσώπων.
2.4.1. Μέτρο Εκλογής Αντιπροσώπων.
Το εκλογικό μέτρο καθορίζεται με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών του Μετώπου, όπως προκύπτει αυτός από την ηλεκτρονική μας βάση. Η βάση δεν θα «κλειδώσει» καθόλου, πλην όμως όποια νέα μέλη εγγραφούν μετά τις 21/9 μέχρι και το Συνέδριο δεν θα μπορούν να εκλεγούν ως σύνεδροι. Ωστόσο θα μπορούν να συμμετάσχουν στη διεξαγωγή και τις εργασίες του Συνεδρίου ως παρατηρητές. Μέλη που θα εγγραφούν κανονικά με την προβλεπόμενη διαδικασία μέχρι τότε (21/9), μπορούν να ασκήσουν πλήρως όλα τα απορρέοντα από την ιδιότητα του μέλους δικαιώματα. Αυτό σημαίνει, ότι και όσες εκκρεμότητες, ενδεχομένως, υπάρχουν σχετικά με τη βάση μελών μέχρι τώρα (εγγραφές, διαγραφές, πέρασμα σε φίλους, ή αντίστροφα μετατροπή φίλου σε μέλος), θα πρέπει να διευθετηθούν οριστικά μέχρι τότε, με ευθύνη των συντονιστών των πυρήνων και του υπεύθυνου της βάσης, έτσι ώστε από την συγκεκριμένη ημερομηνία να υπάρχει πλήρης και καθαρή εικόνα του αριθμού και της κατανομής των μελών μας, που θα λάβουν μέρος στη διαδικασία του Συνεδρίου. Επίσης, στα πλαίσια της ανάγκης διεύρυνσης του Μετώπου σε ακόμα μεγαλύτερες μάζες, προτρέπονται οι Πυρήνες σε μια οργανωμένη εξόρμηση προς το κοινωνικό περιβάλλον, και ιδίως προς τους διαπιστωμένους φίλους του ΕΠΑΜ, ώστε να ενταχθούν στις οργανωμένες τάξεις του και να συμμετάσχουν ενεργά στις εργασίες του συνεδρίου. Οι Πυρήνες πρέπει να προβούν σε εκλογή αντιπροσώπων μέχρι και την συγκεκριμένη ημερομηνία (21/9).
Το ΕΣΣ ορίζει ως μέτρο ανάδειξης συνέδρων στο 1/2. Κατά συνέπεια οι Πυρήνες καλούνται να εκλέξουν από το Σώμα τους έναν αντιπρόσωπο ανά (2) παρόντα μέλη στην προσυνεδριακή συνέλευση του Πυρήνα για την εκλογή συνέδρων (1/2).
2.4.2. Εκλογή Αντιπροσώπων σε ολομέλειες συγκροτημένων πυρήνων.
Οι κατά τόπους πυρήνες μετά το πέρας των συζητήσεων και των ψηφοφοριών, επί της θεματολογίας του Συνεδρίου, που θα διεξαχθούν όπως περιγράφεται παρακάτω στο αντίστοιχο άρθρο, θα συγκαλέσουν ειδική Συνέλευση όπου θα εκλεγούν οι αντιπρόσωποι των μελών του πυρήνα με βάση το ορισθέν μέτρο εκλογής (1/2).
Για κάθε πυρήνα προκειμένου να εκλέξει αντιπροσώπους για το Συνέδριο στην αντίστοιχη συνέλευση πρέπει να υπάρχει απαρτία. Έτσι για κάθε πυρήνα ακολουθεί παράδειγμα εκλογής συνέδρων με τον ορισθέντα κανόνα.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΥΡΗΝΑ ΜΕ ΑΠΑΡΤΙΑ (50% +1 ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ)
ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ
3-5
2
6-7
3
8-9
4
10-11
5
12-13
6
14-15
7
16-17
κ.ο.κ.
8

Η επιλογή των υποψηφίων αντιπροσώπων γίνεται με προτάσεις, ή και αυτοπρόταση.
Μπορεί ένας πυρήνας να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα για κάποιον αντιπρόσωπό του και να τον προτείνει και για υποψήφιο για το Ε.Σ.Σ. εκθέτοντας και τους λόγους, μέσα από ένα σύντομο σκεπτικό που θα διαβαστεί στο συνέδριο. Αντίστοιχα ένας πυρήνας με απόφασή του μπορεί να ασκήσει κριτική σε κάποιο μέλος του απερχόμενου Ε.Σ.Σ. ζητώντας τη μη επανεκλογή του. Και αυτή η πρόταση και κριτική θα διαβαστεί στο συνέδριο.
2.4.3. Εκλογή Αντιπροσώπων από μέλη μη ενταγμένα σε πυρήνες.
Επειδή υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν συσταθεί οργανωμένοι πυρήνες, αλλά υπάρχει αριθμός εγγεγραμμένων μελών, ή υπάρχουν μέλη που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν ενταχθεί σε πυρήνες της περιοχής τους, υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στην διαδικασία εκλογής με τους ακόλουθους εναλλακτικούς τρόπους.
α) Επικοινωνία με τη γραμματεία μελών epam.members@gmail.com, για να πληροφορηθούν αν στη περιοχή τους λειτουργεί πυρήνας, έτσι ώστε να σπεύσουν να ενταχθούν, ή να μάθουν που υφίστανται πυρήνες σε γειτονικές περιοχές για να αποταθούν.
β) Να σπεύσουν άμεσα να ενταχθούν, έστω προσωρινά, σε γειτονικούς, προς τη περιοχή τους, πυρήνες που λειτουργούν. Οι πυρήνες αυτοί είναι υποχρεωμένοι να τους αποδεχθούν στη δύναμή τους με πλήρη δικαιώματα. Η πιστοποίηση των μελών αυτών θα γίνει με κατάθεση όλων των αναγκαίων στοιχείων, δηλαδή: Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, Διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμό δελτίου ταυτότητας και η διασταύρωση θα γίνει έγκαιρα και πριν την έναρξη της ψηφοφορίας στους πυρήνες μέσω της γραμματείας μελών epam.members@gmail.com, ή με άλλο τρόπο που θα ανακοινωθεί.
γ) Αν είναι δύσκολη η ένταξη σε γειτονικό της περιοχής τους πυρήνα να επικοινωνήσουν επίσης με τη γραμματεία μελών epam.members@gmail.com προκειμένου να έλθουν σε επαφή με άλλα εγγεγραμμένα μέλη της περιοχής τους, ή και φίλους ακόμα, οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στις οργανωμένες τάξεις του ΕΠΑΜ, ώστε αν συγκεντρωθεί ένας αριθμός τουλάχιστον πέντε μελών να συγκροτήσουν άμεσα νέο πυρήνα και να προχωρήσουν μετά στις διαδικασίες προσυνεδριακού διαλόγου στην εκλογή αντιπροσώπων με τη περιγραφόμενη παραπάνω διαδικασία.
δ) Τέλος όλα όσα αναφέρονται στο σχέδιο κανονισμού ισχύουν και για τους πυρήνες του εξωτερικού που για τη συμμετοχή των αντιπροσώπων τους θα ληφθεί ειδική μέριμνα, εφόσον επιθυμούν και είναι εφικτό.
2.4.4. Εκλογή αντιπροσώπων.
Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο πρέπει να διαθέτουν υψηλό επίπεδο υπευθυνότητας, τη μαχητικότητα που αρμόζει στο κίνημά μας, συνέπεια λόγων και έργων απέναντι στα καθήκοντα που αναλαμβάνουν και να είναι σε θέση να υπερασπίζονται κατά τον καλύτερο τρόπο τις αρχές και τα προτάγματα του Ε.ΠΑ.Μ. Ο ρόλος του συνέδρου είναι ιδιαίτερα σοβαρός διότι αντιπροσωπεύει τον πυρήνα του και τους συναγωνιστές του. Γι΄ αυτό το λόγο οι σύνεδροι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ενεργητική τους συμμετοχή ανελλιπώς σε όλες τις συνεδρίες, διαδικασίες, διάλογο και ψηφοφορίες που θα γίνουν.
2.4.5. Πιστοποίηση και διαπίστευση αντιπροσώπων – συνέδρων / εισηγητών.
Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου και η εκλογή των αντιπροσώπων στους πυρήνες, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014
Την ημέρα της εκλογής των Αντιπροσώπων, ο συντονιστής πρέπει να έχει μαζί του εκτυπωμένο τον «ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΣΥΝΕΔΡΩΝ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ» που θα αποσταλεί με e-mail στους πυρήνες από την Γραμματεία. Στον κατάλογο αυτό σημειώνεται ο Πυρήνας και ο Τομέας όπου ανήκει ο πυρήνας, η ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής των αντιπροσώπων, το σύνολο των εγγεγραμμένων μελών, ο μέγιστος αριθμός αντιπροσώπων, τα παρόντα κατά την ψηφοφορία μέλη και ο τελικός αριθμός των αντιπροσώπων.
Σε περίπτωση εγγραφής νέων μελών κατά την ημέρα εκλογής των Αντιπροσώπων, ο συντονιστής συμπληρώνει τον παραληφθέντα από την Γραμματεία κατάλογο με τα στοιχεία τους και φυσικά ενημερώνει εγκαίρως την Γραμματεία για την μεταβολή. Το ίδιο πράττει και στην περίπτωση που, λόγω λάθους ή εκ παραδρομής, δεν συμπεριλαμβάνεται στην κεντρική βάση ήδη υπάρχων μέλος του Πυρήνα.
Επίσης συμπληρώνονται 3 λίστες με τα ονόματα και τις υπογραφές: α) των εκλεγμένων αντιπροσώπων, β) των παρόντων κατά την ψηφοφορία μελών και γ) των παρατηρητών που επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Ο «ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΝΕΔΡΩΝ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ» θα αποσταλεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014 με τους εξής τρόπους:
-          ΠΥΡΗΝΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Θα παραδοθεί αυτοπροσώπως από μέλος του πυρήνα το ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ με τις υπογραφές στα κεντρικά γραφεία του Ε.ΠΑ.Μ. Θησέως 4 Καλλιθέα.
-           ΠΥΡΗΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ: Εναλλακτικά: α) Θα αποσταλεί με κούριερ το ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ με τις υπογραφές στα κεντρικά γραφεία του Ε.ΠΑ.Μ. Θησέως 4 Καλλιθέα ή β) Θα αποσταλεί σκαναρισμένο το πρωτότυπο σε ηλεκτρονική μορφή στην Γραμματεία του Συνεδρίου (epam.synedrio@gmail.com) και το πρωτότυπο θα παραδοθεί πριν αρχίσει το Συνέδριο στη Γραμματεία που θα λειτουργεί στο χώρο του Συνεδρίου ΜΑΖΙ με τα διαπιστευτήρια των Συνέδρων και Παρατηρητών.
Την ίδια ημέρα της εκλογής των αντιπροσώπων, κάθε ένας από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους και παρατηρητές θα εφοδιαστεί από τους συντονιστές με ΑΤΟΜΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ για το Συνέδριο (την οποία θα λάβουν οι πυρήνες με e-mail από την Γραμματεία του Συνεδρίου). Στην ΦΟΡΜΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ θα αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του Σύνεδρου ή Παρατηρητή, ο πυρήνας / τομέας, καθώς και – για στατιστικούς λόγους – στοιχεία της επαγγελματικής τους ιδιότητας και κατάστασης (πχ. Λογιστής με εξαρτημένη σχέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, νυν άνεργος – πολιτικός μηχανικός εργαζόμενος στο Δημόσιο – ελεύθερος επαγγελματίας ψυχολόγος – νοσοκομειακός γιατρός καρδιολόγος, νυν συνταξιούχος, κλπ.) Την ΦΟΡΜΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ (η οποία θα καταγραφεί και στα πρακτικά της συνεδρίασης του πυρήνα) συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από έναν από τους συντονιστές του πυρήνα θα φέρει μαζί του ο αντιπρόσωπος ή ο παρατηρητής για τη τελική του διαπίστευση στο χώρο του Συνεδρίου.
Με τον παραπάνω τρόπο εξασφαλίζεται η διασταύρωση των στοιχείων των συμμετεχόντων συνέδρων και παρατηρητών και γίνεται δυνατή η ασφαλής τους διαπίστευση στο χώρο του Συνεδρίου.
2.4.6. Υποχρεώσεις υποψηφίων αντιπροσώπων.
Όλοι οι υποψήφιοι αντιπρόσωποι, οφείλουν πολύ σύντομα, κατά τις σχετικές συνελεύσεις των πυρήνων, να τοποθετηθούν καταθέτοντας την πολιτική τους σκέψη, την αντίληψη τους για τη πορεία του μετώπου, τη δράση του ΕΣΣ και των οργάνων αλλά και τα θέματα που αφορούν στη στρατηγική και στην τακτική του ΕΠΑΜ και τη θεματολογία του συνεδρίου, ώστε όλα τα μέλη του πυρήνα να έχουν σαφή εικόνα για την πολιτική προσωπικότητα όσων στείλουν να τους αντιπροσωπεύσουν στο κορυφαίο όργανο του Ε.ΠΑ.Μ.
Οι αντιπρόσωποι μεταφέρουν στο συνέδριο τόσο τις απόψεις των μελών των πυρήνων τους όσο και τις προσωπικές τους απόψεις συμμετέχοντας ενεργά στις συλλογικές – συνθετικές διεργασίες του Συνεδρίου.
Με την ευκαιρία προτρέπουμε τις συνελεύσεις των πυρήνων, ιδιαίτερα της περιφέρειας, να αποφύγουν να θέσουν ως κριτήριο για την εκλογή των αντιπροσώπων την οικονομική τους δυνατότητα να καλύψουν μόνοι τους τα έξοδα ή το ποιος έχει το χρόνο γιατί δεν έχει παιδιά ή είναι συνταξιούχος. Πρωταρχικό κριτήριο πρέπει να είναι η αγωνιστική τους διάθεση, η διαδρομή τους όλο αυτό το χρόνο από το 2ο συνέδριο μέχρι σήμερα, στον πυρήνα και στους αγώνες, η πολιτική τους σκέψη και ικανότητα.
Τα έξοδα για τη μετακίνηση, εάν δεν έχει τη δυνατότητα κάποιος αντιπρόσωπος να τα επωμισθεί ο ίδιος, να καλυφθούν συλλογικά, είτε από τον πυρήνα, είτε από το κεντρικό ταμείο του συνεδρίου μετά από αίτημα του πυρήνα. Επίσης, ο πυρήνας πρέπει να βοηθήσει συλλογικά αυτές τις 3-4 μέρες, ακόμα και με την αναπλήρωση υποχρεώσεων όπως τη φροντίδα των παιδιών ή ενός υπερήλικα γονέα, ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση των εκλεγμένων συνέδρων.
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές να εκλέξετε στο συνέδριο αυτούς που εσείς οι ίδιοι θεωρείτε καλύτερους επαμίτες και επαμίτισες άξιους να σας αντιπροσωπεύσουν και να εκλεγούν στα κεντρικά όργανα του μετώπου και να τους συμπαρασταθείτε με την αλληλεγγύη σας για να τα καταφέρουν.
2.4.7. Διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων.
Με τη ψηφοφορία θα επιλεγούν ως αντιπρόσωποι κάθε πυρήνα αυτοί που θα έχουν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων κατά προτεραιότητα και μέχρις ότου συμπληρωθεί ο αριθμός των προβλεπομένων αντιπροσώπων, με βάση τον αριθμό των παρόντων μελών και του εκλογικού μέτρου, όπως ακριβώς προβλέπεται παραπάνω, στο άρθρο 2.4.2. του παρόντος.
Στο ενιαίο ψηφοδέλτιο που καταρτίζεται σε κάθε πυρήνα, καταγράφονται τα ονόματα όλων των υποψηφίων και το κάθε μέλος μπορεί να ψηφίσει θέτοντας τόσους σταυρούς μέχρι το μέγιστο αριθμό αντιπροσώπων που μπορεί να εκλέξει ο πυρήνας. Δηλαδή σε πυρήνα που εκλέγει 5 αντιπροσώπους οι σταυροί είναι από 0 έως 5. Προτείνουμε οι προτάσεις και η υποστήριξή τους, ή η πιθανές αντιρρήσεις για κάποιον προτεινόμενο και η κριτική, να είναι σε ανοικτό διάλογο και συζήτηση. Η διαδικασία της ψηφοφορίας προτείνουμε να είναι μυστική.
2.4.8. Παρατηρητές.
Ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα λόγου και ψήφου, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή όλα τα μέλη των πυρήνων που επιθυμούν. Οι παρατηρητές δηλώνουν την πρόθεσή τους να παρακολουθήσουν το συνέδριο στους πυρήνες τους και οι συντονιστές συμπληρώνουν τα ονόματα στους (με τις υπογραφές τους) στον «ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΣΥΝΕΔΡΩΝ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ» που θα αποστείλουν στη γραμματεία του γ΄ συνεδρίου το αργότερο έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2014. Η γραμματεία του συνεδρίου καταρτίζει την συνολική κατάσταση των παρατηρητών που επιθυμούν να συμμετάσχουν, εκτιμά πόσους παρατηρητές έχει την αντικειμενική δυνατότητα να φιλοξενήσει το Συνέδριο και ειδοποιεί τους πυρήνες. Οι παρατηρητές από την περιφέρεια θα πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι ή οι πυρήνες τους για τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής τους.
2.4.9. Τα μέλη των κεντρικών Οργάνων
Τα μέλη των κεντρικών Οργάνων του Ε.ΠΑ.Μ., επειδή οφείλουν να λογοδοτήσουν στο Ανώτατο Σώμα του Μετώπου, μπορούν να συμμετέχουν σ’ αυτό είτε ως παρατηρητές με δικαίωμα λόγου, είτε ως σύνεδροι. Προκειμένου να έχουν δικαίωμα ψήφου στις διαδικασίες του συνεδρίου και εκλογής στα κεντρικά όργανα του Ε.Πα.Μ., όπως αυτά θα διαμορφωθούν με βάση το καταστατικό που θα ψηφιστεί, θα πρέπει να εκλεγούν κανονικά ως σύνεδροι από τους πυρήνες τους, όπως ακριβώς προβλέπεται και για όλα τα υπόλοιπα μέλη.
3. Ημερήσια Διάταξη Συνεδρίου.
Η ημερήσια διάταξη των εργασιών του Συνεδρίου παραμένει ανοικτή προς συμπλήρωση της θεματολογίας κατόπιν και των προτάσεων που θα υποβληθούν από τους πυρήνες στη γραμματεία του β΄ συνεδρίου μέχρι την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014.
Οι προτάσεις των πυρήνων για συγκεκριμένο θέμα που θα πρέπει κατά την εκτίμησή τους να προστεθεί στην Ημερησία Διάταξη, θα υποβληθούν με αναλυτικό υπόμνημα - εισήγηση, έτσι ώστε τα μέλη της γραμματείας να προχωρήσουν στη κωδικοποίηση των θεμάτων και τη προσθήκη τους στη θεματολογία των συζητήσεων, και να τα παραδώσουν στο Προεδρείο του Συνεδρίου. Η θεματολογία θα οριστικοποιηθεί με ψηφοφορία της ημερήσιας διάταξης στο Συνέδριο.
Υπενθυμίζουμε όμως ότι τα βασικά θέματα που θα πραγματευτεί και θα αποφασίσει το Συνέδριο σύμφωνα και με το καταστατικό θα είναι:
α) Η στρατηγική και η τακτική του Μετώπου μπροστά στις νέες εξελίξεις.
Σε αυτό το θέμα εντάσσονται όλες οι προτάσεις για την πολιτική του Μετώπου, όπως η πολιτική των συμμαχιών με άλλες δυνάμεις και κινήματα καθώς και τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις συμμετοχής ή μη του ΕΠΑΜ απέναντι σε ενδεχόμενες εκλογές. Ειδικά για το τελευταίο, οι Πυρήνες οφείλουν να το συζητούσουν εκτενώς στον προσυνεδριακό διάλογο, δεδομένου ότι είναι πολύ πιθανόν να έχουμε ανφιδιαστικά προκήρυξη βουλευτικών εκλογών πριν το συνέδριο.
β) Τροποποίηση του Καταστατικού του μετώπου, προκειμένου να διορθωθούν πιθανές ελλείψεις και αστοχίες που έχουν εντοπισθεί και να προταθούν οι συγκεκριμένες αλλαγές, ώστε να αποσαφηνίζεται πλήρως η οργανωτική του δομή, ως Μέτωπο σε παράταξη μάχης πλάι στο δοκιμαζόμενο Ελληνικό Λαό για την εκπλήρωση των βασικών του προταγμάτων, όπως έχουν καθορισθεί στην ιδρυτική συνδιάσκεψη. Εφόσον το καταστατικό τροποποιηθεί, θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την ψήφισή του ώστε να εκλεγούν τα νέα κεντρικά όργανα σύμφωνα με τις διατάξεις του.
γ) Οργανωτικές προτάσεις που δεν συνιστούν απαραίτητα καταστατικές διατάξεις και στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργίας του Μετώπου ή στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των οικονομικών στους πυρήνες τους τομείς και τα όργανα όπως θα αποφασισθούν.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Για τη διευκόλυνση των εργασιών του συνεδρίου η γραμματεία θα συγκροτήσει δύο θεματικές ομάδες εργασίας που θα συγκεντρώσουν και θα ταξινομήσουν τις προτάσεις που θα κατατεθούν στον προσυνεδριακό διάλογο. Η σύνθεση αυτών των ομάδων στη διάρκεια του Συνεδρίου θα αποφασιστεί και θα επικυρωθεί αμέσως μετά την έναρξη του συνεδρίου και την οριστικοποίηση της ημερήσιας διάταξης, είτε με συμπλήρωση, είτε με αντικατάσταση μελών των ομάδων που συμμετείχαν σε αυτές πριν το Συνέδριο. Τα μέλη των ομάδων θα συνεχίσουν τη δουλειά τους και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παράλληλα με αυτό. Οι ομάδες εργασίας θα επεξεργασθούν και θα ομαδοποιήσουν τις συναφείς και συγκλίνουσες προτάσεις προκειμένου να διευκολύνουν τη διεξαγωγή των ψηφοφοριών. Οι προτεινόμενες ομάδες εργασίας είναι:
Α’ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Για τη στρατηγική και την τακτική του Μετώπου
Β’ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Για το καταστατικό και για τις προτάσεις σχετικά με οργανωτικά και οικονομικά θέματα.
Τα μέλη όλων των πυρήνων καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στις ομάδες εργασίας στη Γραμματεία του Συνεδρίου (epam.synedrio@gmail.com) το αργότερο μέχρι την την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014.
3.1. Με δεδομένα τα παραπάνω το πρόγραμμα των εργασιών του 3ου Συνεδρίου του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου καθορίζεται αρχικά ως εξής:
Πέμπτη 25-9-2014 ώρα 17.00
3.1.1. Υποδοχή - Έναρξη Εργασιών
3.1.2. Σύντομος εναρκτήριος χαιρετισμός από τη Γραμματεία Συνεδρίου
3.1.3. Χαιρετισμοί από προσωπικότητες και άλλες πολιτικές συλλογικότητες, οργανώσεις, κόμματα που θα προσκληθούν και θα επιθυμούν να χαιρετήσουν.
3.1.4. Σύντομος χαιρετισμός από τον Γενικό Γραμματέα της Π.Γ. του Μετώπου.

Παρασκευή 26-9-2014 ώρα 10.00
3.1.5. Υποδοχή – Διαπίστευση συνέδρων - Έναρξη Εργασιών
3.1.6. Εκλογή του Προεδρείου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα παρακάτω.
3.1.7. Οριστικοποίηση της Ημερήσιας Διάταξης με ψηφοφορία από το σώμα του Συνεδρίου.
3.1.8. Εισηγήσεις επί των τροποποιήσεων του καταστατικού.
3.1.9. Συζήτηση επί του καταστατικού.
3.1.10 Ψήφιση των τροποποιήσεων του καταστατικού.

Σάββατο 27-9-2014 ώρα 10.00
3.1.11. Απολογισμός των δύο κεντρικών Οργάνων του Μετώπου, του Ελεγκτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής.
3.1.12. Σύντομος απολογισμός των διαφόρων επιτροπών.
3.1.13. Συζήτηση (ερωτήσεις/τοποθετήσεις) επί του Απολογισμού, ψήφιση ή καταψήφισή του.
3.1.14. Κεντρική εισήγηση της Π.Γ. για τη στρατηγική του Μετώπου και του Ο.Γ. για την οργανωτική δομή (σύμφωνα με τις αποφάσεις του τελευταίου ΕΣΣ και επικαιροποιημένες μετά τον προσυνεδριακό διάλογο).
3.1.15. Συζήτηση (ερωτήσεις/τοποθετήσεις) για όλα τα ανωτέρω θέματα.

Κυριακή 28-9-2014 ώρα 10.00
3.1.16. Συνέχεια της συζήτησης.
3.1.17. Εισήγηση από αντιπροσώπους των επί μέρους ομάδων εργασίας του συνεδρίου και τελικές ψηφοφορίες για όλα τα θέματα.
3.1.18. Ψηφίσματα.
3.1.19. Εκλογή τακτικών Κεντρικών Συντονιστικών Οργάνων του Μετώπου, όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί και θα προβλέπονται από το ήδη εγκεκριμένο και τροποποιημένο καταστατικό (εφ’ όσον υπάρξουν τροποποιήσεις).
3.1.20. Λήξη των εργασιών του Συνεδρίου
4. Εκλογή Προεδρείου.
Το Προεδρείο προτείνεται να είναι δεκαπενταμελές, 5 μέλη για την κάθε ημέρα, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Οι πυρήνες μπορούν να στείλουν προτάσεις για εκείνους τους συνέδρους που θεωρούν κατάλληλους για το προεδρείο ώστε να διαμορφωθεί μια αρχική πρόταση. Οι αποφάσεις αυτές να σταλούν μέχρι την Δευτέρα 22/09/2014. Η τελική διαμόρφωση του Προεδρείου ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του σώματος του συνεδρίου. Η ψηφοφορία θα είναι ανοικτή με ανάταση χειρός και θα εκλεγούν επίσης πέντε (5) αναπληρωματικά μέλη.


Το πως, το που και το πότε του 3ου Πανελλήνιου, Δημοκρατικού Συνεδρίου του Ε.ΠΑ.Μ. Το πως, το που και το πότε του 3ου Πανελλήνιου, Δημοκρατικού Συνεδρίου του Ε.ΠΑ.Μ. Reviewed by Διαχειριστής on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 03, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.