Δραγασάκης: Θα κάνουμε για το χρέος αυτό που προτείνει το ΔΝΤ

του Κωνσταντίνου Βενιού

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη χθεσινή τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη στη συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Σαμαρά:

(...)”Μας ρωτάνε πώς εμείς θα ακυρώσουμε τα μνημόνια. Μα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα ακυρώσουμε εμείς τα μνημόνια. Ο λαός θα τα ακυρώσει με την ψήφο του και η Κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει, θα υλοποιήσει τη θέληση του λαού.

Εμείς δεχόμαστε τη συνέχεια του ελληνικού κράτους, αλλά όχι τη συνέχεια της πολιτικής. Όλα τα κράτη αλλάζουν πολιτική. Η πολιτική Ομπάμα είναι διαφορετική από την πολιτική Μπους. Η πολιτική της κάθε κυβέρνησης είναι διαφορετική από την προηγούμενη.

Βουλή που ψηφίζει νόμους, ακυρώνει και νόμους. Αυτό είναι το δόγμα το δικό μας. Δεν ...
είναι δυνατόν να συζητάμε υπεύθυνα, δημοκρατικά πώς θα ακυρώσει η Βουλή ένα νόμο, τον οποίο η ίδια ψήφισε.

Δεύτερον: Τι θα κάνουμε με το χρέος; Το αυτονόητο. Αυτό που προτείνει το Διεθνές Ταμείο για όλο τον κόσμο. Τα είπε και προχθές σε μια έκθεσή του, μιλώντας γενικά. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.  Ή θα διαγράψεις χρέος ή θα βάλεις φόρο στην περιουσία ή θα έχεις πληθωριστική ανάπτυξη. Και δεν τις λέμε μόνο εδώ. Τις λέμε και σε εκείνους, όποτε τους βλέπουμε. Τις λέμε δημόσια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διγλωσσία.”

Έχουμε τονίσει με έντονη γραφή τα σημεία της ομιλίας του κ. Δραγασάκη που παρουσιάζουν ενδιαφέρον ώστε να είναι πιο εύκολη η επεξήγησή τους.

1ο σημείο: Εμείς δεχόμαστε τη συνέχεια του ελληνικού κράτους
Άρα, δέχεσαι και αναγνωρίζεις ότι έχει γίνει από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όλα αυτά τα 35 χρόνια διακυβέρνησης από αυτά τα κόμματα, είτε είναι σωστό, είτε λάθος, είτε καταστροφή. Δέχεσαι και αναγνωρίζεις όλες τις υπογραφές τους στις κομπίνες, στις συμβάσεις και στις μίζες με ημετέρους. Δέχεσαι και αναγνωρίζεις τις υπογραφές που έχουν μπει κάτω από δανειακές συμβάσεις που παραιτούνται της ασυλίας λόγω εθνικής κυριαρχίας. Δεν έχεις καμία διάθεση να τις αμφισβητήσεις! Δεν "σπας" τη συνέχεια του κράτους. Δεν έχεις καμία διάθεση να θέσεις κόκκινη γραμμή μη αναγνώρισης στο φονικό που συντελέστηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ! Αντίθετα… Θα συνεχίσεις από εκεί που σταμάτησαν αυτοί… Για να είμαστε όμως αντικειμενικοί ο κ. Δραγασάκης δεν λέει ότι επικροτεί, αλλά ότι δέχεται και αναγνωρίζει…. Με άλλα λόγια λέει «ε! τι να κάνουμε… Δεν μας αρέσουν αυτά που γίνανε στην ελληνική κοινωνία όλα αυτά τα 35 χρόνια αλλά στο όνομα της συνέχειας του κράτους τα δεχόμαστε!»

Είναι δυνατόν, κ. Δραγασάκη, να δέχεστε τη γενοκτονία και την ισοπέδωση που εκτέλεσαν 35 χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ως τετελεσμένο; Είναι δυνατόν να το αποδέχεστε και να προχωράτε με αυτό ως δεδομένο; Υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουμε σε μονομερή διαγραφή του χρέους μας όταν πίνουμε νερό στο όνομα της συνέχειας ενός σάπιου κράτους; Και πως θα αντιμετωπίσεις κ. Δραγασάκη το πρόβλημα του χρέους;

2ο σημείο: Τι θα κάνουμε με το χρέος; Το αυτονόητο. Αυτό που προτείνει το Διεθνές Ταμείο για όλο τον κόσμο.

Συγνώμη αλλά ή εγώ δεν είχα καταλάβει καλά ή εδώ μιλάμε για κολοτούμπα. Τι προτείνει για το χρέος μας το αμερικανοκίνητο ΔΝΤ; Δεν το βλέπουμε στις εφαρμοζόμενες εδώ και τρία χρόνια πολιτικές του; Το σχέδιο εξόδου από την κρίση και οι «τεχνικές» συμβουλές δεν είναι αποκλειστικής ευθύνης του ΔΝΤ; Αυτοί δεν είπαν «συγνώμη, αλλά κάναμε λάθος!»; Αυτοί δεν είναι που κάθε τόσο ζητάνε με περίσσιο θράσος να κατέβει και άλλο το επίπεδο διαβίωσης του ελληνικού λαού, με συνέπεια 28% ανεργία, 180+ στο ΑΕΠ το χρέος και μείωση του παραγόμενου πλούτου κατά 40%; Αυτοί δεν βούλιαξαν στη φτώχεια και την εξαθλίωση το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής (και όχι μόνο!) κοινωνίας; Και μας ζητάς κ. Δραγασάκη να εμπιστευθούμε το ΔΝΤ για να λύσει το πρόβλημα τους χρέους; Και άντε για την οικονομία της κουβέντας να δεχθώ ότι θα ασχοληθούν με τη μείωση σε βιώσιμο επίπεδο του χρέους. Με τι ανταλλάγματα για την κοινωνία και του πολίτες; Δεν φτάνουν κ. Δραγασάκη οι 6000 επίσημες αυτοκτονίες που έχουμε μέχρι τώρα; Δεν φτάνει που είμαστε πρώτοι σε κατανάλωση αντικαταθλιπτικών χαπιών; Δεν φτάνει που είμαστε ο πιο φτωχός και δυστυχισμένος λαός της Ευρώπης;

3ο σημείο: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Ή θα διαγράψεις χρέος ή θα βάλεις φόρο στην περιουσία ή θα έχεις πληθωριστική ανάπτυξη.

Διαγραφή χρέους: Πως θα κάνεις διαγραφή του παλαιού χρέους όταν δέχεσαι τη συνέχεια του κράτους; Άρα δεν μιλάς για μονομερή διαγραφή. Μιλάς για μια μείωση του χρέους σε βιώσιμο επίπεδο από τους δανειστές και το ΔΝΤ. Με τι ανταλλάγματα; Τι είσαι διατεθειμένος να δεχθείς για μια επιμήκυνση στα 50 χρόνια; Τι είσαι διατεθειμένος να δεχθείς για μια μείωση του επιτοκίου κατά μισή ή μία μονάδα; Πόσους νεκρούς αντέχεις ακόμα; Πόση εξαθλίωση και δυστυχία κ. Δραγασάκη; Μήπως περιμένεις να γίνει κάτι από τα παραπάνω χωρίς ανταλλάγματα; Αυτό αποκλείεται! Και στο κάτω – κάτω η πρόταση της ρύθμισης του χρέους από τους δανειστές σε τι διαφέρει από της ΝΔ και του Σαμαρά-Βενιζέλου;

Φόρος στη περιουσία: Πόσοι φόροι πια κ. Δραγασάκη; Έχουν βάλει τόσους που δεν υπάρχει χώρος και για άλλους. Πέντε φορές πάνω έχουν ανέβει οι φόροι και τα έσοδα από την περιουσία της μέσης τάξης σε τρία χρόνια. Βλέπετε ότι έχει άλλες αντοχές και ανοχές η ελληνική κοινωνία για επί πλέον φόρους; Εδώ μιλάμε για ανάπτυξη και εσείς λέτε για περισσότερους φόρους;

Άρα μένει το τρίτο; Πληθωριστική ανάπτυξη. Με τι; Με νέο εθνικό νόμισμα; Προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είναι η έξοδος από το ευρώ και πιθανόν και από την ευρωζώνη. Ο κ. Τσίπρας από το Τέξας το απέκλεισε.

Τελικά εσείς κ. Δραγασάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνετε; Δεν έχετε διάθεση για μονομερή διαγραφή του χρέους, δεν θέλετε να αυξήσετε τους φόρους και δεν δέχεστε την επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα και την έξοδο από το ευρώ. Επανέρχομαι με το ερώτημα! Τελικά τι θα κάνετε; Το μόνο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι θα παρακαλάτε και εσείς το ΔΝΤ και το καπιταλιστικό οικονομικό λόμπι να προστρέξει για βοήθεια. Μια βοήθεια που θα δοθεί (εάν τελικά δοθεί) εις βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού. Εάν κάνω λάθος παρακαλώ σχολιάστε και διορθώστε με!

Και μια οικονομική σημείωση θεωρητικής φύσεως. Πληθωριστική ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη που θα επιτευχθεί και δεν θα συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση παραγωγής και παραγωγική ανασυγκρότηση. Εμείς ως ΕΠΑΜ προτείνουμε την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα με παράλληλη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε μια αναπτυξιακή κατεύθυνση εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ως χώρα.

Τελειώνοντας αντιγράφω το σχόλιο από την ιστοσελίδα parapolitiki.com
Λέει ο σχολιαστής σχετικά με την ομιλία του κ. Δραγασάκη: «Είχα καταλάβει ότι το ΔΝΤ ήταν για την Αριστερά ο διάβολος, όχι εκείνος ο οργανισμός που έχει δίκιο για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Νόμιζα ότι ήθελαν το κακό μας κι ότι ήταν καλύτερα να είχαμε γίνει Αργεντινή. Τι άλλαξε;»

*Ο Κ. Βενιός είναι συντονιστής για το ΕΠΑΜ Πειραιά


Δραγασάκης: Θα κάνουμε για το χρέος αυτό που προτείνει το ΔΝΤ Δραγασάκης: Θα κάνουμε για το χρέος αυτό που προτείνει το ΔΝΤ Reviewed by Διαχειριστής on Σάββατο, Νοεμβρίου 16, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.