Ο Μέργος κι οι Μούργοι

του Θανάση Καρτερού

Ο κατώτερος μισθός παραμένει ακόμα υψηλός κι αυτό επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα, δήλωσε χτες το απόγευμα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών Γιώργος Μέργος. Για να αποδειχτεί με τις αντιδράσεις που γέννησε ότι δεν είναι μόνο ο εθνικιστής που κάνει τον απέναντί του εθνικιστή, όπως διαπίστωσε ο Μπρεχτ. Αλλά κι ο Μέργος, που κάνει τον απέναντί του… μούργο, πράγμα που δεν πρόλαβε να διαπιστώσει ο Γερμανός συγγραφέας.

Πρώτα-πρώτα, αν κρίνουμε τουλάχιστον από το βιογραφικό του, η σχέση του εν λόγω κυρίου με τον κατώτατο μισθό προσομοιάζει με τη σχέση του φάντη με το ρετσινόλαδο –όπου φάντης βέβαια ο ίδιος, ενώ το ρετσινόλαδο προορίζεται για άλλους. Διότι και τις καλοπληρωμένες θεσούλες του εδώ και στο εξωτερικό τις είχε, και στο ΙΟΒΕ των βιομηχάνων θήτευσε, και διοικητής του ΙΚΑ υπήρξε για τρία χρόνια, και όλα τα καλά, που του άξιζαν βεβαίως-βεβαίως, το σύστημα του τα έδωσε.

Ε και, πρέπει δηλαδή κάποιος να έχει υποστεί τον κατώτερο μισθό για να μιλάει γι’ αυτόν;.....
Για να πούμε την αλήθεια, δεν θα ήταν και άσχημη ιδέα, όλοι οι σοφοί που βρίσκουν πολλά τα 500 ευρώ να υποχρεωθούν να ζήσουν πεντέξι μήνες με τόσα. Αυτός όμως είναι προφανώς λαϊκισμός, κι εδώ μιλάμε σοβαρά –δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις κοτζάμ Μέργο επιπόλαια. Ιδιαίτερα όταν είναι γνωστές οι λαμπρές σπουδές του και οι λαμπρότερες επιδόσεις του ως μέλος του ΔΣ τόσων εισηγμένων –και του ιδρύματος Κ. Καραμανλής επιπροσθέτως.

Με όλο το σεβασμό όμως, κύριε Μέργο μας, ο κατώτερος μισθός πρέπει μήπως να εξασφαλίζει την επιβίωση του εργαζόμενου για να μπορεί να δουλεύει κι αύριο; Αν ναι, δεν θα έπρεπε εκτός από τα οργουελικά της ανταγωνιστικότητας να σε απασχολούν και τα ελληνικά της επιβίωσης με 500 ευρώ; Αν όχι βέβαια, αν η οικονομική σου σκέψη λέει ότι υπάρχουν δέκα ζωντανοί μαλάκες έτοιμοι να πάρουν τη θέση του πεθαμένου μαλάκα, και μάλιστα με τα μισά λεφτά, τότε εντάξει. Μια χαρά τα λες.

Και μια χαρά βέβαια σ’ έχουν ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας κορώνα στο κεφάλι τους. Ποια τρόικα και ποιο ΔΝΤ; Τι να τους πει ο Τόμσεν και οι λοιποί, για το μισθό των μούργων, όταν διαθέτουν τη σοφία του Μέργου;

Ο Μέργος κι οι Μούργοι Ο Μέργος κι οι Μούργοι Reviewed by Διαχειριστής on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.